Това твърди турски специалист

Някои нови пациенти с коронавирус, макар и много малко, проявяват симптоми в очите си, каза турски оптометрист.

В разговор с Анадолската агенция Тунчай Сезгин каза, че такива симптоми се съобщават при поне 1-2% от пациентите с COVID-19, което показва, че очите също са важен път за предаване на вируса, пише БГНЕС.

Отбелязвайки, че при такива пациенти са идентифицирани зачервени очи, състояние, известно като конюнктивит, Сезгин препоръчва хората с професии, включващи чест и близък контакт с други, да използват защитни очила, които, макар и неспособни да предотвратят инфекцията, биха могли поне да намалят излагането на вируса.

240 новозаразени с COVID-19 у нас, още 6 души починаха

"Препоръчват се защитни очила, за да се предотврати инфектирането през очите ни", добави той.

Сезгин каза също, че смяната на контактните лещи всеки ден, а не ежемесечно, е друг начин за намаляване на риска от инфекция през очите.

Предупреждавайки, че страдащите от COVID-19 могат да заразят другите чрез говорене, кихане или кашляне, Сезгин каза, че вирусът може да се предаде, ако заразени капчици достигнат конюнктивата на друг човек - мембраната, покриваща вътрешността на клепачите и бялата част на очите.

Въпреки необичайността на връзката на заболяването с коронавируса, той призова онези, при които се наблюдава внезапно зачервяване, сълзене или парене в очите, да посетят оптометрист.

COVID-19 отне над 1 милион човешки живота в 188 страни и региони, откакто беше открит за първи път в Ухан, Китай през декември.

В момента най-силно засегнати са САЩ, Индия и Бразилия.

Над 34,6 милиона случая са регистрирани в световен мащаб, като възстановяванията надхвърлят 24 милиона, според данни, събрани от американския университет "Джонс Хопкинс".

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.