Местните твърдят, че те идват от контейнерите за смет

Червеи нападнаха бургаския квартал „Горно Езерово”.  Живеещите там ни изпратиха снимки в рубриката „Моята новина”. На тях се виждат хиляди пълзящи червеи, които идват от контейнерите за смет, разположени непосредствено пред домовете им.

След като подали няколко сигнала до Община Бургас, собствениците на имоти потърсиха и помощта на NOVA.

„Всички червеи влизат в дворовете ни. Страх ни е да не влязат вече и вътре в къщите. Идват от контейнерите, няма от къде другаде”, разказа жителят на квартала Алекс Русев.

Храни от насекоми излизат в продажба в Швейцария

Кофите за смет се намират на около 10 метра от домовете на хората. При пристигането на екипа ни в квартала червеите са малко, само около контейнера, тъй като малко преди това служител на общината ги измел.

„Изметох около две лопати с червеи. Всяка седмица е така”, каза служителят.

Никол Кидман обича да яде буболечки (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според потърпевшите проблемът се появил преди около месец. Подали сигнал първо до общинския специалист, отговарящ за квартала.

„Получих сигнал преди 5 дни. Отидох на място, за да снимам и се обадих на Дезинфекционната станция в района. Те дойдоха и обезпаразитиха района”, каза Димо Желязков, гл. специалист Община Бургас.

„Никой не дезинфекцира. Даже аз им предложих да вземат кофите и да ги изчистят, да ги измият, но не го направиха”, каза още  Алекс Русев.

Листни въшки нападнаха Разград

Потърсихме за коментар ръководството на отдел „Екология” в Община Бургас, където има подаден сигнал на 29 септември.

„Веднага сме разпоредили извършване на дезинфекция на площадката. Тя е извършена два дни по-късно. За съжаление тези контейнери са оборотни и в процеса на тяхната експлоатация попадат в други райони на квартала, където отново са били замърсени. И в тази връзка за окончателно решение на проблема ние сме разпоредили на „Чистота-Бургас” да извършат измиване и дезинфекция на всеки контейнер, който приберат в предприятието", каза Павлин Михов, директор на отдел "Екология".

Срокът даден за окончателно разрешаване на проблема е до края на седмицата.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.