Това е станало късно снощи

На 90-годишна възраст тази нощ е починал ген. Любен Гоцев. Той е издъхнал в дома си. Той беше политически и държавен деец, дипломат и разузнавач от кариерата. 

СНИМКИ НА ЛЮБЕН ГОЦЕВ ВИЖТЕ ТУК

Генерал Любен Гоцев е роден на 3 март 1930 г. в София. Завършва Московския държавен институт за международни отношения /МГИМО/.  Преди промените в България Любен Гоцев е заместник- началник на Първо главно управление на Държавна сигурност. Член е на Българската комунистическа партия, а след това и на БСП.

Ген. Гоцев оглавява предизборния щаб на столетницата на първите демократични избори за Велико Народно събрание през 1990 г, където е избран за депутат. Той е заместник-външен министър от 1982 до 1989 година, а след демократичните промени за няколко месеца и външен министър във второто правителство на премиера Андрей Луканов. А след това за кратко е и посланик в Нидерландия.

Но в десетилетията, след края на политическата му кариера, името на Гоцев неотменно беше свързвано с компания от бивши разузнавачи, нашумели бизнесмени и политици, които често се събираха в софийския ресторант "Монтерей". Любен Гоцев беше сочен за неформалния лидер на този кръг от хора, сред които бизнесменът и един от създателите на групировката СИК, Младен Михалев – Маджо, и друг външен министър от недалечното минало - Виктор Вълков. Смесицата от хора на бившите специални служби, настоящи политици и представители на едрия бизнес създаде на кръга "Монтерей" слава на хора, които дърпат конците в политиката и икономиката на страната от масата и белите покривки. За NOVA преди няколко години Виктор Вълков коментира, че силата на този кръг е силно преувеличена.

 

 

„Значителна част от т. нар. кръг, той не е постоянно действаща институция! Ние нямаме списък, нямаме членски карти. Главната маса са хора от почтената, пенсионна възраст. Е, трудно мога да се съглася, че у нас, причислявам се към тях, естествено, е останало някаква сила, контакти. И както неведнъж съм казвал по повод на въпроси от този род, политиката не заема основно място в разговорите, които си водим по между си", сподели той.

Виктор Вълков говори за Любен Гоцев като за приятел от дълги години, не коментира, дали Гоцев е бил неформален лидер на кръга, но говори за редица бизнесмени и политици, присъствали през годините на масата на "Монтерей". А дали на нея действително са взимани решения за съдбините на България до днес, знаят само посветените от Монтерей. 

Екипът на NOVA изказва искрени съболезнования към семейството и близките на генерал Любен Гоцев. Поклон пред паметта му!

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.