Случаите в града са 65, здравният министър пристигна за спешна проверка

София, Пловдив, Варна и Благоевград са градовете с над 30 положителни проби за денонощие, като само в столицата има повече от 120 новозаразени. Тревожна остава ситуацията в Пловдив- там има 65 нови положителни проби. Затова и здравният министър пристигна в града на спешна проверка.

COVID-19 в Пловдивско: 11 заразени медици и първо затворено училище

65 са новите случаи на коронавирус в Пловдив за последното денонощие. Все още не е ясно какъв е процентът на заразени медици от това число, но за последните два дни в града са регистрирани 20 случаи на лекари и медицински персонал, които са дали положителен тест за COVID -19.

Едно от кардиологичните отделения на пловдивска болница е затворено за 24 часа за дезинфекция по предписание на здравната инспекция. В града има 29 свободни легла за интензивно лечение на пациенти с коронавирус и 112 за такива в среднотежко.

ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Какво е да лекуваш и да се лекуваш от коронавирус?

На този етап в болниците в Пловдив има достатъчно легла за лечение на заразени пациенти, здравните власти. Д-р Денис Милков и д-р Таниел Минков са двама млади лекари, които работят в COVID- отделението на университетската болница „Каспела”. 28-годишните медици се грижат от първия ден на пандемията за най-тежко болните.

„Мен ме мотивира необходимостта да покажем загриженост и подкрепа за обществото, когато е момент на неизвестност и се справяме със заболяване, което за първи път откриваме в световен мащаб”, заяви д-р Денис Милков.

Лекарите в отделението за лечение на коронавирус минават дезинфекция при посещение на всеки пациент в отделението. Д-р Таниел Минков се заразил през лятото сред социалните си контакти, а не на работното място, когато в страната имаше най-малко новозаразени с вируса.

Отпада PCR тестът след карантината, обмислят и намаляването й (ВИДЕО)

„Започна както всички казват, като една обикновена настинка, която за съжаление не се повлия с нормално лечение и се наложи да ме хоспитализират в нашето отделение. И ме излекуваха, за да сме тук, на първа линия, и да помагаме на всички, които се срещат с този непознат за цял свят вирус”, споделя той.

За да се запознае със ситуацията, в Пловдив пристигна здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той увери, че тя е под контрол. На влизане в сградата беше направен неуспешен опит да бъде оцелен с яйца от двама протестиращи.

"Нямах възможността да разговарям с тях. Те не пожелаха да говорят. През цялото време имаха готови реплики. Изненадан съм, защото смятам, че диалогът и решаването на проблеми се водят на маса или в нормален тон, а не с някакъв тип агресия", обясни той.

В училището в пловдивското село Скутаре има още една положителна проба на учител. Там половината педагогически персонал е с коронавирус и учениците продължават да се обучават дистанционно.

Репортер: Илиян Велков

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.