Положителните проби са близо 10% при направени едва 5209 теста

Трети пореден ден здравните власти отчитат рекордни стойности на новите заразени с коронавирус. България премина границата от 500 заразени за денонощие. Щабът вече работи по три сценария за ограничаване на заболеваемостта.

Кунчев: Дълго можем да издържим с по 500 заразени на ден

516 са новите случаи на COVID-19 в страната. Те са на базата на около 5 200 PCR теста. Това означава, че положителните проби са вече близо 10 процента от всички направени. Оздравелите вчера са 115, а починалите след усложнения от вируса са 7.

Трите нови сценария, обмисляни от Щаба, засягат най-рисковата група от населението - възрастните хора. Именно за тях е възможно да има затягане на мерките и въвеждане на специални ограничения. Първият и най-либерален от вариантите е връщане на часовете, в които само възрастни хора могат да пазаруват в магазини и аптеки. По време на извънредното положение това беше прозорецът от 8:30 до 10:30 сутринта.

„Второто е да имат право да излизат на определено разстояние, да се разхождат в близкия парк, на улицата, но това да е ограничено. Третият вариант е вече пълна изолация, която е малко вероятна, защото там пък трябва да има социални екипи, които да ходят на място, да им пазаруват”, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред NOVA.

Д-р Николова: Личните лекари ще издават направления за PCR тестове на хора със симптоми

Засега ръстът в положителните проби не давал основания за затягане на мерките за цялото общество.

„Доста дълго можем да издържим, тъй като и с тези 500 случая дневно ние имаме една заетост на определените легла от 14-15%. С други думи, все още имаме огромен резерв. Това обаче не значи, че на отделни места няма да има критични ситуации, където изведнъж се натрупат голям брой болни”, добави здравният инспектор.

Към момента това се случва в Бургас и Благоевград. Заради осем заразени медицински служители хирургията в общинската болница в Сандански остава затворена.

„Трима от тях са с усложнено състояние - с пневмония. Преместихме хирургичната дейност изцяло в базата в Петрич. И това спасява положението”, посочи директорът на МБАЛ Сандански д-р Илия Тонев.

Пускат комбинирани тестове за COVID-19, грип А и Б

В Бургас под карантина за неопределено време е гинекологичното отделение в Университетската болница „Дева Мария”. Това се случва след положителни проби на трима лекари и пет души медицински персонал. Под принудителна изолация в болницата остават и 17 пациентки и 14 бебета в Неонатологията. Повечето от заразените медици имат само леки симптоми.

„Проблем има с колега, който е в крайно тежко състояние, бих казал критично. Намира се в Реанимация, на апаратна вентилация”, каза зам.-управителят на УМБАЛ „Дева Мария” д-р Христо Якимов.

От Щаба планират да отпадне тестването с PCR при изтичане на карантината. Но само за хората, които нямат симптоми. Вече има научни доказателства, че след 10-я ден рискът за околните е минимален.

„99% не е опасен изобщо. С това количество вируси той не може да зарази някой друг”, категоричен е доц. Кунчев.

Още следващата седмица Столичната здравна инспекция ще може да изследва пациентите с комбинирани тестове за коронавирус и грип.

СЗО: Нова пандемия заплашва със зараза 10 млн. души до 2050 г.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.