Дори и мярката 60/40 не успява да спаси някои работници от съкращение

Тази събота ви срещаме с един от хората, останали без работа заради коронавируса. Емил Благоев от Монтана е безработен вече месец и половина. Разказва, че заради пандемията намалели поръчките и бил освободен.

„Надявам се да намеря по-добра работа, която да е с нормално заплащане“, споделя мъжът.

73% готови да сменят работата си за по-висока заплата

Емил работил в цех за прахово боядисване. Дори и мярката 60/40 не успяла да го спаси от съкращение. „Нямам много претенции за професията, но от майсторска работа на общ работник не съм съгласен. Защото и при общия работник заплатите са много ниски“, каза той.

На борсата е три месеца и получава по 9 лева на ден обезщетение. „Последно съм бил на около 900 лева. Това е важно, защото парите са водещ фактор в днешно време и няма как“, категоричен е Емил.

ЗАРАДИ COVID-19: Икономиката се е свила с 8,2% за първите 6 месеца

Съгласен е и да изкара курс с който да се преквалифицира и да научи нещо ново, което да може да работи. А в Монтана свободните позиции са предимно за лекари, шивачки и общи работници.

„Например готвач не всеки може да стане, защото трябва да знаеш какво правиш. Шивачките пък взимат много малко пари”, поясни Емил.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.