Медици алармират, че не достигат легла и персонал

Някои болници са на ръба да останат без легла за пациенти с коронавирус. В една от най-тежко засегнатите области - Благоевград, където и днес има 54 нови случая,  ситуацията е изключително тревожна. Примерът е от Гоце Делчев.

Пореден рекорд в броя на заразените с COVID-19 за денонощие

На 5 легла от голямата криза - такава е ситуацията в болницата в Гоце Делчев, лечебното заведение е много близо до пълното изчерпване на капацитета си, липсват и медицински сестри.

В COVID-отделенията в болницата в Гоце Делчев ситуацията е изключително динамична. Лекарите правят всичко възможно първо да смогват с дежурствата, а след това и да се пазят от заразата. Болните обаче се увеличават непрекъснато и кризата с легловата база не изглежда далеч.

„За сега имаме легла. Болните в инфекциозно отделение са 20, във вътрешното ни отделение имаме 11 болни. Все още имаме свободни легла, но има чакащи, чиито тестове ще дойдат следобед. Близо сме до изчерпване на леглата. Имаме 5-6 свободни, които още в следобед могат да бъдат заети”, обясни д-р Ангел Тонгов.

Четирима анестезиолози готови да започнат работа в болницата в Гоце Делчев

Липсата на легла, обаче, не е единственият проблем за болницата.

"По-тежко остава положението с медицинските сестри, които са четири", обясни д-р Тонгов.

Пациентите с коронавирус в момента са 32-ма. Двама от тях драстично са се влошили вчера следобяд и са преведени в реанимация, на апаратно дишане. Болестта не поваля само възрастните, твърдят медиците.

 

 

"В детско отделение сме имали вече 5 деца с доказана коронавирусна инфекция, две от които със сериозни пневмонии", обясни д-р Тонгов.

Лекарите призовават всички да спазват противоепидемичните мерки, защото ситуацията с коронавируса може да стане много сериозна. В Гоце Делчев засега изглежда решен въпросът с анестезиолозите. Осигурени са четирима специалисти от столицата.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.