Темата коментираха Васил Велев и Любомир Дацов

Ще насмогне ли социалната политика на продължаващата пандемия? Новите мерки на държавата коментираха Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, и финансистът Любомир Дацов.

СЪКРАТЕНИ ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА: Готови за преквалификация през пандемията

„Ние даваме съвети как безработните да бъдат по-малко. В началото на кризата остро критикувахме липсата на мерки и лошия им дизайн. Сега този процес е овладян. Със 105 000 са тези, които са освободени през февруари, от тези, които са назначени”, заяви Велев.

„Никога не знаеш какъв ще е ефектът на мерките, които се взимат. Важен е принципът, който се залага, особено при различните видове криза. При кризата, като тази с COVID-19, трябва да се направи нещо като мост. Трябваше да стигне до това, че тя е масова, широко отворена и бърза и навременно. След това тази мярка трябва да се трансформира”, смята Дацов.

ЗАРАДИ COVID-19: Икономиката се е свила с 8,2% за първите 6 месеца

Председателят на АИКБ прогнозира, че мярката 60/40 ще продължи и догодина. Според него подобни мерките трябва да бъдат уредени от закона.

„Тя в момента е прекалено щедра, но в същото време не е ясна перспективата”, каза още той.

Целия разговор с Васил Велев и Любомир Дацов гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.