„Ако може държавният глава във всеки едни момент, когато правителството не му угажда, да му поиска оставката, ние вървим към диктатура”, посочи още той

„Президентът Радев нарушава Конституцията. Денонощно се хули държавата от 4 години. Държавният глава може да свали доверието си от всеки - на парламент, на главен прокурор или на министър-председател”. Това заяви Росен Плевнелиев - президент на България от 2012 до 2017 г., в ефира на "Здравей, България".

„Това е нарушение на Конституцията и на заложения в нея баланс за независимост и разделение на властите. Това, което Радев прави, е най-прекият път към диктатурата. Ако може държавният глава във всеки едни момент, когато правителството не му угажда, да му поиска оставката, ние вървим към диктатура”, посочи още той.

Плевнелиев: Радев не спазва закона, извънредните избори не са решение

Той коментира и кризата, предизвикана от пандемията от коронавируса.

„Втората вълна на COVID-19 е факт. Цифрите са обезпокоителни. СЗО отчита рекорд след рекорд всеки ден. Нямаме добри новини. Важното е, че правителствата във всички страни знаят, че трябва да постигнат баланс – да се застъпим максимално за рисковите групи, но и да не затваряме тотално икономиката, защото това ще бъде тежко за всички”, каза Плевнелиев.

Според него днес България стои много по-добре, отколкото през 2008 г. Президентът (2012-2017 г.) допуска, че страната ни ще се окаже една от най-малко засегнатите от кризата.  

Плевнелиев коментира и новината, че Microsoft реши да инвестира 1 млрд. долара в Гърция, и то в регионален световен хъб за база данни. „Microsoft не организираха търг, в който да получават оферти от други държави. Гърция се модернизира изключително бързо. Microsoft отидоха там, защото получиха договор от правителството на страната за няколко милиарда евро. Гърция днес е много по-напред, отколкото преди няколко години”, посочи той. И допълни: „Ако България реши да инвестира няколко милиарда евро в електронизация на услугите, със сигурност или Google, или Amazon, или Microsoft ще дойдат и тук”.

Плевнелиев: Мандатът на Радев ще остане в историята като изцяло провален

По думите на Плевнелиев през годините България е направила не малко. „Имаме всички поводи за гордост, че имаме толкова бърз интернет. Създадохме 165 000 добре платени работни места в сферата на информационните технологии. Но все пак сме в конкурентна среда”, коментира Росен Плевнелиев.

„Днес държавният глава твърди, че правителството и главният прокурор са мутри и мафия. Как да дойдат стратегическите инвестиции? При нас липсва базисният консенсус, че за поне 5 неща не трябва да се плюем", каза още той.

Как ще се отрази на страната ни резолюцията на Eвропарламента?

Според Плевнелиев не може да се каже, че в България няма проблеми. „За да бъде решен един проблем, той трябва да бъде посочен. Европейският парламент е партньор на България именно в тази възможност - ние да се подобрим, да станем такива, каквито са развитите европейски демокрации. Не можем да кажем, че ЕП и ЕК не са прави, когато посочват проблемите ни", коментира Плевнелиев.

„Проблемът обаче е, че резолюцията на ЕП за България отиде отвъд това. Тя беше акт на тотално противопоставяне на българи срещу българи. Тя беше инициирана от български евродепутати. Тя беше символ, политически документ на битка за власт, за съжаление обаче – безпринципна", допълни той.

„Доброто решение за България е да има редовни избори, сблъсък на идеи и решения, а не на компромати, както и отказ от популизъм. Като популисти посочвам Румен Радев, Мая Монолова и Слави Трифонов", категоричен бе Росен Плевнелиев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.