Носенето на маска на обществени места става задължително

Словакия затяга ограниченията заради новия коронавирус, като от четвъртък носенето на маска на обществени места става задължително, съобщава БТА. Премиерът Игор Матович обяви в неделя редица спешни мерки с цел спиране на разпространението на заразата. Това стана в момент, когато Словакия регистрира първото си сериозно увеличаване на броя на случаите на коронавирус.

Проучване: COVID-19 „живее” почти месец върху банкноти и телефони

От четвъртък също ресторантите ще могат да изпълняват единствено поръчки за вкъщи, а фитнесите, плувните басейни и сауните ще бъдат напълно затворени. Хранителните магазини и аптеките ще трябва да обслужват в определени часове само възрастни хора. Събитията, водещи до струпване на много хора, ще бъдат забранени, а спортните състезания ще се провеждат без публика. Властите все още обсъждат дали да забранят събирането на повече от шестима души на едно място.

ЗАРАДИ COVID-19: Заведенията в Берлин ще затварят в 23 часа

Словакия, с население от близо 5,5 милиона души, досега остана сравнително незасегната от пандемията. В последно време обаче броят на новите заразени в страната расте. До момента в Словакия са регистрирани 19 850 заразени с новия коронавирус. 61 от тях са починали.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.