Петя Запрянова от 30 години се грижи за родилките, които постъпват в отделението й

Акушерка от Пловдив беше обявена за най-добрата в Европа. Тя спечели престижен специализиран международен конкурс.

Петя Запрянова от 30 години се грижи за майките, които постъпват в отделението й, за да дарят живот. До престижното признание се стига след номинирането й от Алианса на българските акушерки. Отличието се връчва за вдъхновяваща работа и състрадателна грижа.

„Това е голяма чест и отговорност. Трябва да се грижим още повече за нашите пациенти. Да сме по-внимателни, по-състрадателни”, сподели тя.

Нов шанс за акушерки след промените в Закона за лечебните заведения

Петя работи в родилното отделение на най-голямата болница в Южна България – университетската „Свети Георги” в Пловдив. Тя е определена като висококвалифициран специалист с много качества. В атестацията за нея е акцентирано върху отдадеността й на професията. Споделя, че на гилдията от акушерки липсват младите кадри.

„Все по-трудно младите хора избират професията, защото е отговорна и недобре платена”, споделя жената.

"НИЩО ЛИЧНО": Най-красивата акушерка в България

Като останалите медицински лица у нас и акушерката работи в условия на пандемия.

„Това за нас е една трудна година, защото от март насам работим в условия на повишени изисквания, с предпазно облекло, спазваме всички предписания и много внимаваме”, каза още Петя Запрянова.

Петя Запрянова споделя, че в последните месеци раждаемостта се е увеличила, а в родилното отделение почти няма свободни стаи.

Репортер: Илиян Велков

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.