Решението на властите се базира на експертни изследвания

Нидерландия ще узакони евтаназията на деца от една до 12 години, намиращи се в крайна фаза на нелечимо заболяване, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Министърът на здравеопазването Хуго де Йонге съобщи, че ще подготви съответната нормативна уредба и посочи, че решението на властите се базира на експертни изследвания, според които болните деца, намиращи се в такова състояние, изпитват огромни страдания.

Парламентът на Нова Зеландия узакони евтаназията

Евтаназията на хора над 12-годишна възраст, които могат да дадат съгласието си, вече е законна в Нидерландия. Разрешена е и евтаназията на бебета на възраст до една година със съгласието на родителите им. Към настоящия момент обаче все още не е позволена евтаназията на деца на възраст от една до 12 години. Причината за това е спорът дали децата от тази възрастова категория могат да взимат подобно решение сами, отбелязва Франс прес.

Де Йонге обясни, че според изследване, изготвено от медицински специалисти по молба на нидерландското здравно министерство, ще се евтаназират между пет и десет деца годишно.

Проучването показва, че сред лекарите и родителите на деца, страдащи от нелечимо заболяване, има необходимост от това да може да бъде слаган край на живота на тези страдащи деца, които изпитват ужасни мъки и ще починат в обозримо бъдеще, изтъкна нидерландският министър в писмо до парламента.

През 2002 г. Нидерландия и съседна Белгия станаха първите държави, узаконили евтаназията. През 2014 г. Белгия първа в света легализира доброволната евтаназия на деца, като Нидерландия бързо последва нейния пример, припомня Франс прес.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.