Обвинител номер 1 даде отчет за работата на прокуратурата пред депутатите от Правната комисия

При 8623 проверки в над 5000 училищни района са иззети над 674 кг марихуана, над 6 кг хероин и над 19 кг амфетамин в различни разфасовки. Образувани са 3 293 досъдебни производства. Това съобщи главният прокурор Иван Гешев, който даде отчет за работата на прокуратурата пред депутатите от Правната комисия.

Изслушването беше съпроводено от протест пред Народното събрание, а вътре мъж замери Гешев с фалшиви банкноти. Пред депутатите обаче обвинител номер 1 беше категоричен, че прокуратурата работи в защита на гражданите. Критиките идвали от лица, чийто интереси са засегнати от държавното обвинение.

„За мен е ясно като прокурор, че ако харесват прокурорите, още повече главния прокурор, той не си върши работата. Когато влезеш в съдебна зала и срещу теб седи обвиняем, на теб ти е ясно, че не те харесва. На никой не му харесва, че разполага с милиарди и се крие в Сърбия или Дубай”, заяви Гешев.

Главният прокурор отново подчерта, че държавното обвинение не участва в предизборни кампании и не се занимава с политика. Той категорично се разграничи от предстоящите парламентарни избори.

„Аз виждам, че сме в предизборна ситуация. Прокуратурата и главният прокурор няма да участват в този процес. Ние не сме играчи на това поле, ние се занимаваме със събиране на документи и повдигане на обвинения, независимо дали става въпрос за социално слаби или олигарси. Част от това, че определени политици и обвиняеми лица изпитват силни чувства към главния прокурор и презентират чрез своите възможности, аз не мога да забраня. Мога да направя само едно - да се изказвам тогава, когато прокуратурата е атакувана”, заяви Гешев.

 

 

Депутатите от БСП поставиха на масата въпросите от Европа за върховенството на закона.

„Аз нямам никакви притеснения за контрола. И ще отворя една скоба - тук политическата цел не е контрол на главния прокурор, а отстраняването му. Но и това не ме притеснява”, заяви Гешев.

А на въпрос дали МВР са превишили правомощията си в нощта на Националния протест от 2 септември, Гешев заяви:

„Никоя полиция в Европа няма да изтърпи да изяде толкова бой, казано на жаргон. Това не означава, че ако те нарушат правилата и закона, те не могат да носят наказателна отговорност”, каза още главният прокурор.

По време на отчета в залата присъстваше мъж с пачка хартиени банкноти в ръка. Той опита да замери с тях главния прокурор.

„Разбрах, че някакъв господин размахва евро зад мен. Това показва нивото на политическа култура и на определени хора, които седят зад определени процеси в България. Родоотстъпници винаги е имало в България”, коментира Гешев.

Оказа се, че мъжът е влязъл с журналистически пропуск.

Малко по-рано пред сградата на парламента се появиха бившият правосъден министър Христо Иванов заедно с евродепутата Радан Кънев. Двамата поискаха отново оставката на Гешев. Според главния прокурор това искане е заради предприетите действия срещу престъпността.

 

 

Пред депутатите Гешев даде и конкретни резултати от работата на държавното обвинение. Той подчерта, че дори и днес на територията на цяла София се провежда специализирана операция срещу наркоразпространението. Главният прокурор каза, че другият проблем, пред който се е изправила прокуратурата, е управление на МПС след употреба на наркотици.

"Проблемът е сериозен, защото по нашите пътища се води война, в която загиват повече български граждани, отколкото в един военен конфликт. 90 броя са били делата през 2015 г. за лица, задържани заради шофиране след употреба на наркотици. През 2019 г. те вече са 3000. Това е броят на разкритите и установени от МВР случаи. Реалната цифра според мен е много по-висока", заяви Гешев.

Той подчерта, че от 16 000 катастрофи годишно, 10 000 са с участието на шофьори, употребили наркотици.

"Никой не е застрахован от това да му се случи същото като на журналиста Милен Цветков или на една жена, която изпълняваше служебните си задължения край Самоков", каза още главният прокурор.

Относно делото "КТБ" Гешев обясни, че не е запознат с детайлите.

„За лицата, за които беше доказано, че са извършили престъпление, беше внесен обвинителен акт с над 10 000 страници. Предвид българския наказателен процес, това беше разпечатано в 20 хартиени копия. Това не се случва в нито една държава в ЕС и не е, защото се е искало на мен или колегите, а защото се изисква от българското законодателство”, обясни Гешев и подчерта, че са внесени предложения за законодателни промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

 

 

Гешев заяви, че прокуратурата има сериозен успех в борбата с телефонните измами. 

"За това поздравявам колегите следователи и прокурори от МВР. Регистрираните телефонни измами са намалели с 90.7% спрямо 2019 г., с 91.6% спрямо 2018 и с 94.1% спрямо 2017 г. Искам да обърна внимание, че това беше хроничен проблем, с който бяхме свикнали да живеем и може би всички възприемаха, че е нерешим. Този проблем към момента не съществува и резултатът е, че нашите баби и дядовци могат да живеят по-спокойно и сигурно, без страх, че последните им спестявания ще бъдат отнети“, каза още главният прокурор.

Той обърна внимание, че и кражбите за първите пет месеца са намалели с 22%, грабежите - с около 19%, посегателства спрямо МПС - с 13.4%. "Имаше едни времена, когато само в София се отнемаха на ден десетки МПС. Към момента има дни без такива случаи или само с по няколко на месец“, коментира още Гешев. 

"Няма проблем да участвам във всякакъв вид обсъждания. Политическата цел е отстраняване на главния прокурор, това не ме притеснява“, посочи още обвинител номер 1. Той посочи още, че повечето обвиняеми по високите етажи на властта са представители на най-голямата управляваща партия и определи това като "логично".

При представянето на доклада си главният прокурор обяви, че в интерес на държавното обвинение е постоянният диалог и обмен на информация с парламента, както и с останалите власти, но при стриктно спазване на разделението между тях.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.