Франция обяви извънредно положение, Нидерландия се връща към общонационалните мерки

Коронавирусът се завръща с нова сила, а Европа готви ново затваряне. Мерките в различните страни са от вечерен час до пълна карантина и забрана на обществени събития.

Франция обяви извънредно положение заради вируса. Данните от снощи бяха шокиращи - 23 000 заразени при 13 000 предишния ден. Президентът Еманюел Макрон се появи в централните новини и лично обяви новите ограничения. Въвежда се вечерен час в големите градове. Той влиза в сила от събота. Мярката засяга 20 милиона жители, които няма да имат право да напускат домовете си между 21.00 ч. и 06.00 ч. Все още няма да има други крайни мерки, като спиране на градския транспорт или забрани за пътувания между отделните региони на Франция.

Тестове, бдителност и предпазване. Това е посланието, което Еманюел Макрон отправи по телевизията в сряда вечерта. „Не сме изгубили контрол. Намираме се в тревожна ситуация, което означава, че не трябва нито да оставаме бездейни, нито да изпадаме в паника”, каза президентът на Франция.

Отбелязваме пореден рекорд на заразени, близо 14% от тестваните са положителни

„Учим се наново да бъдем единна нация. Трябва да застанем един до друг. Няма да можем да се справим, ако всеки не изпълни своята роля. Това е основното послание, което искам да изпратя тази вечер. Аз се нуждая от всеки един от вас и самите ние се нуждаем един от друг", заяви Макрон.

Докато се пазят от коронавируса, французите се ваксинират с рекордни темпове срещу сезонния грип. Страната започна кампания за масово ваксиниране. Уплашени от вероятността да се заразят с двата вируса едновременно, в първия ден на ваксинациите французите изкупиха толкова ваксини, колкото обикновено се купуват за две седмици.

„Заради това, което чуваме по новините, предпочетохме да се презастраховаме, защото болниците може да се напълнят с пациенти с коронавирус. Затова се ваксинирам”, коментира Жислен Видал, жителка на Париж.

Призив за отговорно поведение отправи към съгражданите си и Ангела Меркел. „Убедена съм, че това, което направим, или не направим, през следващите дни и седмици, ще е решаващо за преминаването ни през пандемията”, каза канцлерът на Германия.

Меркел призова правителствата на германските провинции да действат заедно за овладяване заразата. 

„Не можем да си позволим, от икономическа гледна точка, ново затваряне      както при първата вълна на епидемията през пролетта. Затова трябва да направим всичко по силите ни, за да задържим данните за заразените под контрол”, поясни тя.

Канцлерът отправи призив и към младите хора да дадат своя принос в борбата с пандемията, като се откажат от партитата.

Нидерландия стана една от първите страни в Европа, която се връща към общонационалните мерки. Премиерът Марк Рюте обяви частична карантина. Ще работят училищата и градският транспорт. Баровете и ресторантите обаче затварят врати. „Трябва драстично да редуцираме социалните контакти и пътуванията. Мерките са тежки, но се налагат, защото цифрите не лъжат”, посочи Рюте.

Франция обяви извънредно положение заради COVID-19

В сряда бяха обявени антирекорди, отчетени в редица европейски държави. България, Хърватия, Полша и Русия са сред страните, в които броят на новозаразените с коронавирус беше най-високият от началото на пандемията.

Хърватите не са впечатлени от мерките, които се взимат. „Всичко си е същото. Ако има много хора, слагаш маска. То в ресторантите и без това много не ходим вече”, коментира Татяна Балан, жителка на Загреб.

„Бих подкрепил по-сериозни мерки, но икономиката няма да издържи. Трябва да намерим някакви други начини, за да можем да оцелеем”, казва Боян, който също живее в Загреб.

В Каталония не виждат да има друг начин, освен нова карантина. Испанската провинция обяви, че затваря всички барове и ресторанти. Мярката е предвидена за 15 дни, но може да бъде удължена и разширена.

„Ресторантите може да предлагат само храна за вкъщи. Сервирането се забранява, както на закрито, така и на открито. Знам, че мерките са тежки, както за работниците, така и за целия сектор, но не искаме епидемията да се разширява”, заяви Пепе Арагонес, временен управител на Каталония.

Меркел: Германия е в критичен етап в борбата с COVID-19

„В нашето заведение се спазва дистанция. Имаме гел за дезинфекция на входа. Чистим масите след всеки клиент. Според мен тук е много по-безопасно, отколкото в автобуса или във влака. Не мисля, че трябва цялата вина да се хвърля върху ресторантьорския бизнес. И сега положението е тежко, а вече сме тръгнали към пълен хаос”, каза Бенито Матео, собственик на ресторант в Барселона.

В Чехия вече виждат как изглежда втората вълна в пълния й мащаб. Там затвориха училищата, фитнесите, заведенията и редица магазини. Броят на заразените е неочаквано голям. Интензивните отделения в болниците са пълни, а се очакват и още пациенти, тъй като всеки ден се отчитат хиляди нови случаи.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.