Конфедерацията е избрана за член на надзорния съвет

На 15 октомври 2020 г. на тържествена церемония в Пекин бе официално обявено създаването на Международната организация за предотвратяване и уреждане на търговски спорове (ICDPASO).

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ е сред основателите на престижната международна организация и бе един от двигателите в продължилия над две години процес на създаването й.

КРИБ беше единодушно избрана за член на надзорния/контролния съвет на ICDPASO по време на Първото общо събрание, което се проведе на 29 септември т.г.

Международната организация за предотвратяване и уреждане на търговски спорове бе основана от Съвета за насърчаване на международната търговия на Китай (CCPIT) и Китайската камара за международна търговия съвместно с индустриални организации и агенции за правни услуги от над 30 страни и региони, сред които Европейският съюз, България, Италия, Сингапур, Русия, Белгия, Мексико, Малайзия, Полша, и др.  

Организацията е един от многостранните съюзи за сътрудничество между страните – участнички в глобалната стратегия за развитие на правителството на Китай „Един път, един пояс“ и е отговор на растящата нужда от установяване на механизъм за разрешаване на търговски спорове, възникващи при реализацията на инфраструктурните проекти в рамките на инициативата.  

Поканата, която единствено КРИБ получи от Съвета за насърчаване на международната търговия на Китай (CCPIT) да бъде сред основателите на ICDPASO, е признание за дългогодишните ѝ усилия да подпомага изграждането и задълбочаването на двустранните бизнес отношения между Китай и България. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.