За най-бедните пенсионери ще има ваучери за храна

Държавата - с нов сценарий за увеличаване на пенсиите. Според него парите на всички пенсионери ще бъдат увеличени с еднакъв процент.  Това на практика означава, че хората с най-ниски пенсии ще получат и най- малко увеличение на парите си. За да се компенсира това, се предвижда най-бедните пенсионери да бъдат  подпомагани допълнително с ваучери за храна, обясни в Добрич социалният министър Деница Сачева. Те могат да стигнат до 120 лв.

„Едно от предложенията е пенсиите в крайна сметка да се увеличат с еднакъв процент, а за тези, които са с най-ниски пенсии до 369лв.,  говорим за около 300 000 души, да има ваучери за храна. Така че какво ще бъде окончателното решение е още рано да се каже. Това, което сме предложили е 300 лв минимална пенсия, 1440 лв максимална’, заяви министър Сачева.

Колко хора прехвърлиха втората си пенсия в НОИ

„На комбинация между социално осигуряване и социално подпомагане в пенсионната си политика ще заложи правителството при обсъждането на новия бюджет за догодина”, заяви още министърът на труда и социалната политика. И допълни: „Предложението, което сме направили от страна на социалното министерство, е да няма такъв процент - различен за различните пенсии, а да подкрепим тези хора през социалното подпомагане с ваучери за храна, като индикативният размер предстои да бъде уточнен през следващите дни”.

ВТОРАТА ПЕНСИЯ: Колко ще получаваме от пенсионните фондове?

Министър Сачева допълни, че ще бъде дадена възможност на всички, които са пропуснали срока, да прехвърлят парите си от втория пенсионен стълб в Националния осигурителен институт. „Тези, които в момента са изпуснали срока от пет години преди пенсиониране, да, ще дадем такава възможност. Дебатите затова вероятно ще започнат веднага, след като свършим темата с бюджета", посочи тя.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.