Акушер-гинекологът е бил диагностициран с вируса на 2 октомври

След тежко боледуване от COVID 19, на 66 години е починал акушер-гинекологът проф. д-р Георги Хубчев. Той заемаше длъжността началник на АГ отделението в УМБАЛ „Дева Мария” в Бургас. 

Проф. д-р Хубчев е бил диагностициран с коронавирус на 2 октомври и след влошаване на състоянието му е хоспитализиран в ОАИЛ. 15 дни е продължила борбата за живота му, съобщиха от лечебното заведение. 

998 новозаразени и 14 починали с COVID-19 за ден

В продължение на 15 дни колегите на професор Хубчев опитвали всички възможни препарати и методи на лечение, но нито един от тях не даде положителен резултат. В негова памет собственикът на болницата е готов да предостави на Здравното министерство цялата база на лечебното заведение за превръщането му в COVID болница. 

„Напусна ни един голям човек, феномен в неговата област. Доктор, който даде много за медицината в Бургаска област. Неговата загуба не е на местно ниво, а е национална загуба. COVID успя да вземе една голяма жертва”, заяви Семир Абумелих, собственик на УМБАЛ „Дева Мария”. 

Началникът на АГ–отделението в УМБАЛ „Дева Мария” бил диагностициран на 2 октомври. В началото симптомите били леки. 

„Лека кашлица. Нещо най-банално, което всеки го е имал и го има. И от там започна едно рязко влошаване”, обясни д-р Христо Якимов, анестезиолог. 

Само 6 часа се наложило професорът на бъде преместен в отделението по реанимация. PCR тестът му бил положителен. Колегите му обясняват, че  са приложили лечение, което се прави по цял свят. 

Проф. Петров: COVID-19 ще остане завинаги

„В хода на лечението сме използвали „Ремдисивир”, в познатата доза, използвали сме „Сърфактант”, използвали сме плазма от преболедували, използвали сме всички приети методи на вентилация, които се прилагат при такъв тип пациенти”, обясни д-р Христо Якимов-анестезиолог. 

Нито един от препаратите не дал положителен резултат. Колегите на проф. Хубчев разказват, че той нямал съпътстващи заболявания и водел изключително здравословен начин на живот. Смятат, че той им дал поредния урок. 

„Аз смятах, че нещата, които се дават по света с тези тежки състояние, са в известна степен преувеличени. От този момент нататък, това, което аз гледах в продължение на 15 дни, е кошмарно, повярвайте ми. Буквално вирусът смля този човек за 48 часа”, разказва д-р Христо Якимов.

Лекарите в болницата смятат, че починалият им колега се е заразил вероятно от пациент, въпреки че е използвал всички защитни средства. 

„Най-уязвими са лекарите. Кой както иска да се пази, кой където иска да слага маска, кой където иска да се пръска с дезинфектанти, но лекари ще умират. И те умират заради безотговорни пациенти”, коментира д-р Стефан Касабов-управител УМБАЛ „Дева Мария”.

В памет на починалия си колега собственикът на болницата заяви, че ще направи всичко възможно, за да спаси дори един човешки живот. „Цялата структура я предоставям на министъра на здравеопазването, на негово разположение. Ако реши, цялата болница да я направи инфекциозна и да я напълни с хора с COVID, давам му ключовете и да я пълни. След това, което видях аз с доцент Хубчев, нещата не бива да се оставят тук така” заяви Семир Абумелих.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.