Всяка година около 4 000 българки чуват диагнозата „рак на гърдата”

Всяка година около 4 000 българки чуват диагнозата „рак на гърдата”. Все повече от тях са в детеродна възраст, но още не са станали майки. Затова от болницата за женско здраве призовават за профилактика - най-силното оръжие срещу коварната болест.

„Запази надежда” е кампания, в рамките на която през този и следващия месец ще бъдат извършени 300 безплатни прегледа.

Анета Тодорова е на 34 г. когато се сблъсква с диагнозата „рак на гърдата”. Мечтите й за бъдещето се сриват, а животът й се преобръща.

„Консултирах се с няколко хирурга и мнението им беше едно и също - злокачествено образувание”, разказа тя.

Подлага на интервенция веднага. Следват 10 дни възстановяване, а след това я очакват химиотерапия и лъчетерапия. Преди да ги започне обаче младата жена получава съвет от хирурга си. Нещо, за което до онзи момент, не се била замисляла.

„Насочи ме, преди да започне терапията, към замразяване на яйцеклетки. Като ми обясни, че няма гаранция, че ще се върне репродуктивността”, посочи тя.

Въпреки, че има партньор, Анета няма деца. Мисълта да не може да има и в бъдеще я довежда до отчаяние.

„Имаме ли млади нераждали пациентки, това е една много важна част от разговора, който всеки медицински онколог трябва да проведе. Колкото по-бързо ние с колегите от Репродуктивно здраве се организираме, толкова по-нататъшното лечение за нея и евентуална бременност ще бъдат по-успешни”, заяви онкологът в МБАЛ „Надежда” д-р Мила Петрова.

Според д-р Петрова всяка млада жена диагностицирана в ранен стадии с карцином на гърдата, има голям шанс да стане майка след приключване на лечението, стига преди започването му, да е замразила яйцеклетки.

Повече гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.