Патоанатомът проф. Александър Цанков пред NOVA

Патоанатомът проф. Александър Цанков е извършил десетки аутопсии на починали от коронавирус в Швейцария. Изводите от неговите изследвания сочат категорично, че кръвната група има отношение за протичането на заболяването, както и състоянието на кръвоносните съдове.

Проф. Балтов: COVID-19 е тунингован вирус, в който има лабораторен принос

ГОВОРЯТ ПАТОАНАТОМИТЕ: Как COVID-19 уврежда белите дробове?

Близо година след появата си, коронавирусът не спира да провокира учени и лекари от цял свят. Търси се лечение, прилагат се експериментални терапии, разработват се ваксини, правят се проучвания. Загадките, които COVID-19 крие, се опитва да разплете и патоанатомът проф. Александър Цанков. Емигрира още преди години, а днес ръководи отделението по аутопсия на Университетската клиника в Базел. Екипът му е сред първите в света, които започват да търсят причините за смъртта. Проф. Цанков изследва телата на повече от 20 заразени с COVID-19. Заради риска от инфектиране, той и колегите му спазвали сериозни мерки за безопасност.

„Хората, които са починали след дълго боледуване, дълго време прекарали в интензивно отделение, са доста по-малко заразни, отколкото тези, които са починали относително рано", разказва патоанатомът.

603 са новите случаи на COVID-19

Починалите пациенти имали много общо помежду си:

„Мъже, на възраст над 70 години със свръхтегло са доста застрашени от по-тежко протичане на заболяването, както и хора, които страдат от високо кръвно. 1/3 от хората бяха диабетици", посочи проф. Цанков.

Патоанатомът не подценява ролята на придружаващите заболявания, но е категоричен, че не те са довели до фаталния изход.

Европа прехвърли прага от 150 000 нови случая на коронавирус на ден

„Почти всички от тях биха живели поне един ден или година повече, а някои и години наред с тези заболявания".

За прословутата А-кръвна група и за процесите, които настъпват в тялото разказва Марина Малашева, която се срещна лично с професора. Гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.