От утре карантината за асимптоматични става 10 дни

Маските стават задължителни и на открито от четвъртък. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг след заседание с експертните съвети. Мярката ще бъде в сила до края на ноември. Също така от утре карантината за асимптоматични пациенти с положителна проба става 10 дни.

Шефът на ВВС - с COVID-19, Каракачанов се самоизолира

За носенето на маските на открито се обявиха много лекари и медицински сестри, а причината за това - високият ръст на новозаразени. 

„Носенето на маски може да намали до 30% честотата на заразените  - това е доклад, направен в Канада  от българин”, каза пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Специалистите обаче напомниха, че маските трябва да се носят само ако са чисти:

„След около 2 до 4 часа тя започва да става по-скоро развъдник на инфекции, отколкото да предпазва. И най-вероятно ще стигнем и до ешерихия коли и други бактерии, които не са характерни за дихателната система”, посочва алергологът Тихомир Мустаков. 

Преминахме границата от 1000 новозаразени за денонощие

"Очакваме намаляване на заболеваемостта, ако се спазват стриктно мерките. Ще дадем един ден възможност на българските граждани да се снабдят с маски и от четвъртък новата заповед ще влезе в сила", заяви проф. Ангелов.

"Целта ни е броят на заразените българи да бъде намален, за да може по-малко да бъдат приемани в болници и по-малко да умират", добави министърът.

Той коментира и заболеваемостта в Ловешка област. Шест болници там били ангажирани с лечение на COVID-симптоматика. Две са основно участващите в тази дейност - лечебните заведения в Ловеч и в Троян. Там има достатъчно свободни легла. Учебният процес ще продължи присъствено в училищата в Ловеч", добави проф. Ангелов.

УНСС минава на онлайн обучение заради коронавируса (ЗАПОВЕД)

 

 

Той отговори на въпросите на журналистите и по темата с положителната проба за коронавирус на новия началник на Военновъздушните сили – ген. Димитър Петров. 

"Министър Каракачанов се е самоизолирал в деня, в който е разбрал, че е бил контактен с положителния за коронавирус - в неделя. Президентът Радев, който също е бил контактен на ген. Петров, ще бъде поставен под карантина", поясни проф. Ангелов.

Той разкри и подробности за дейността на Националния логистичен център. Той ще бъде ситуиран в София и ще работи като кол център 24 часа, 7 дни в седмицата. Държавата ще бъде разделена на 6 големи административни района. Центърът ще има за задача да осъществява ефективна логистика на всички взаимодействия между институциите.

А в София, където традиционно има най-много болни, още две частни болници ще приемат пациенти с COVID-19 от днес.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.