Бърнам настоява за справедлив пакет от помощи за бизнеса

Кметът на Манчестър Анди Бърнам заяви, че ще се съобрази със закона и ще приеме карантина от най-високата трета степен, ако правителството реши да я наложи.

На Бърнам и други местни ръководители бе даден ултиматум до днес до обед да постигнат споразумение с правителството.

Великобритания ще инфектира доброволци с COVID-19

Вече близо седмица продължава напрежението между някои общини и правителството във връзка с налагането на карантини от по-висока степен, съгласно схемата на Борис Джонсън за локални карантини.

Особено критично е положението в Манчестър и предградията, където кметът на града Анди Бърнам обяви, че няма да приеме мярката, ако не бъде договорен справедлив пакет от финансова помощ за бизнеса.

Министърът на местното самоуправление Робърт Дженрик заяви късно снощи, че ако до днес до обед не бъде постигнато споразумение, премиерът лично ще реши какви да бъдат следващите стъпки, а това бе изтълкувано като ултиматум за налагане на карантината.

Италия въвежда нови мерки срещу коронавируса

Анди Бърнам заяви тази сутрин, че каквото и да е решението той ще се съобрази със закона, което донякъде намали напрежението.

Бърнам обаче каза, че ултиматумът е „леко провакативен ход“ на властите, но той ще се опита да намери решение.

Кметът на Манчестър, който е лейбърист, отново подчерта, че не си играе на политика и единствената му цел е да получи адекватна финансова помощ от правителството.

Междувременно главният научен съветник на правителството - сър Патрик Валанс изрази мнение, че ваксина срещу коронавируса едва ли ще спре напълно заразата и заболяването може би никога няма да изчезне напълно.

Европа прехвърли прага от 150 000 нови случая на коронавирус на ден

Той посочи, че едрата шарка е единственото заболяване от този тип, с което човечеството напълно се е преборило и че в бъдеще Covid-19 е възможно да бъде лекуван по-скоро като сезонен грип.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си