Той не е взел участие в официалната вечеря снощи

Президентът на България Румен Радев е бил контактен с COVID-19 позитивен. Това обяви естонският държавен глава Керсти Калюлайд в профила си във Facebook. Заразеният е командващият ВВС ген. Димитър Петров, научи NOVA от свои източници.

Източници на NOVA във военното министерство пък съобщиха, че министърът на отбраната Красимир Каракачанов също се е самоизолирал.

Калюлайд посочва още, че Радев не е посетил официалната вечеря, провела се в понеделник след срещата на иницитавата “Три морета”. 

"Срещата на върха "Три морета", която се проведе вчера, може да се счита за успешна. За съжаление трябваше да отменим официалното посещение на българския държавен глава, планирано за днес, защото вчера следобед се оказа, че президентът Радев е бил в контакт с човек, дал положителна проба за COVID-19, преди да пристигне в Естония. Взети са всички необходими мерки. Говорих по телефона с Радев тази сутрин и се съгласих, че при тези обстоятелства отмяната на посещението е единствената правилна стъпка", написа още Калюлайд.

От президентсвото отрекоха информацията

"Президентът Румен Радев няма контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус. По време на посещението на държавния глава в Талин на българската делегация не е налагана карантина. Още на първия ден от пристигането на българската делегация в Талин на президента Румен Радев е направен тест за коронавирус, който е отрицателен", казват от ведомството.

Днес сутринта Радев и съпругата му Десислава трябваше да пристигнат в сградата на администрацията на естонския президент, където се очакваше да бъдат посрещнати от Калюлайд и съпруга й.

Изненадващо прекратиха посещението на Радев в Естония

Към 11 часа стана ясно, че срещата е отменена заради усложнената обстановка и невъзможността да бъдат изпълнени всички елементи от предвидената програма. Затова двамата лидери са провели само телефонен разговор.

Eile toimunud kolme mere algatuse tippkohtumist saab lugeda igati kordaläinuks. Bulgaaria presidendi Rumen Radeviga...

Posted by Kersti Kaljulaid on Tuesday, 20 October 2020

От президентската институция заявиха, че на състоялата се вчера среща между двамата в Талин са били обсъдени темите от дневния ред на двустранните отношения, както и инициативата "Три морета".

 

 

По-късно днес Радев трябваше да се срещне с председателя на парламента и с премиера на Естония. След това беше планирано и посещение в Центъра за върхови постижения в киберотбраната на НАТО. За късния следобед имаше планувано и участие на държавния глава в конференция.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.