Налага се пациентите сами да плащат изследванията

В Благоевградско се надига недоволство, тъй като от утре направленията за PCR тестове ще бъдат ограничени. От Здравната инспекция заявиха, че за да не превишават лимитите, от утре ще издават по 30 вместо досегашните 100 направления на ден.

Изчерпаните направления лишиха стотици хора от възможността да се изследват безплатно. В частните лаборатории всеки трябва да плаща PCR теста от собствения си джоб. От утре отново ще има налични направления, но в по-малък брой. Причинита за изчерпания лимит е увеличилият се брой на заразени, както и на техните контактни лица.

Омбудсманът Диана Ковачева поиска от здравния министър да махне лимита за PСR тестове в Благоевград и областта. Тя изпрати препоръка до проф. д-р Костадин Ангелов с искане да отпадне дневният лимит от 30 броя. „Като национален омбудсман съм силно обезпокоена от тази информация и смятам, че в условията на извънредна епидемична обстановка в страната и повишената заболеваемост в област Благоевград, въвеждането на подобно ограничение нарушава гражданските права, като същевременно създава предпоставки за повишен риск от разпространение на заразата в региона“, пише омбудсманът.

В следобедните часове обаче директорът на РЗИ категорично заяви, че промяна в броя на направленията за безплатни PCR тестове не се предвижда.

"От утре възстановяваме напълно издаването на безплатни тестове. Никой няма да бъде върнат, съответно условието е да имат гражданите направление от личен лекар", заяви д-р Калоян Калоянов от РЗИ - Благоевград.

1336 нови случая при рекорден брой PCR тестове за денонощие

Ситуацията в болницата в Благоевград е стабилна. Легла за пациенти с COVID-19 има достатъчно, а пациентите с коронавирус са в добро състояние. В Разлог обаче болницата е с изчерпан капацитет. В нея за момента се лекуват само хора в средно тежко състояние, а ако се наложи превеждане в реанимация, пациентите се транспортират към Благоевград. Само две са свободните легла в лечебното заведение в Гоце Делчев. Там сериозен продължава да бъде проблемът с медицинските сестри.

„Очакваме от областния управител да разговаря с ректора на благоевградския университет за медицински сестри да стажуват тука при нас. Имаме разговори за това да се отпуснат още 10 легла, но това ще бъде ако се появи някакъв нов по-тежък ръст на заболеваемост”, заяви д-р Петър Филибев, директор на МБАЛ "Иван Скендеров" - Гоце Делчев.

В Гоце Делчев с тревога следят и ръста на заболелите учители в училищата. „Страхуваме се от това да не се разболеят повече учители. Децата ще преминат на обучение от разстояние в електронна среда, но пък няма да има кой да води обучението, ако учителите са болни”, каза Людмила Дерменджиева, директор на Първо ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" - Гоце Делчев.

Вечерният час за непълнолетни в Гоце Делчев влиза в сила от днес

В Гоце Делчев вече в сила са редица мерки, с които в общината се надяват да ограничат разпространението на коронавируса. „Според мен отмяната на сватби и тържества ще доведе до добър резултат”, каза д-р Петър Филибев.

Вечерният час вече важи и непълнолетните лица нямат право да излизат във времето от 21:00 часа до 6:30 сутринта. „Преди всичко сме решили родителите на нарушителите на тази заповед да бъдат извиквани, както и да се проведе разговор в тази посока. Вече дали ще се налагат конкретни парични санкции, зависи от това дали това е за първи, втори, трети път, така че ще се преценява на място”, заяви Валери Сарандев - зам.-кмет на Гоце Делчев.

Вечерният час ще важи в следващите две седмици. В Петрич отложиха 10 общински мероприятия, отменено е и предстоящото футболното дерби между Беласица и Вихрен. От днес забранени са сватбите и кръщенетата на закрито.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.