Броят на заболелите се удвои в последните пет седмици

Испания и Франция станаха първите в Европа, които подминаха 1 милион заболели от COVID-19. Така двете страни се нареждат на шесто и седмо място по брой на случаи на коронавирус в печалната, глобална статистика. Починалите и в двете държави са 35 хиляди.

Заради огромния брой случаи, испанските власти затягат още повече мерките срещу заразата. Днес Навара стана първият регион, който затвори границите си. Там броят на инфекциите е най-висок на 100 хиляди души население - повече от 348 души.

Почина участник в тестовете на ваксината за COVID-19

Най-тежко е положението в Съединените щати, където е и най-големият брой заразени - повече от 8 милиона души. Голям е ръстът на новозаболели в Чехия, Белгия, Холандия и Великобритания.

Русия също регистрира 1 400 000 случая. „Що се отнася до възможността за строги, тотални мерки - ние не планираме такива. Правителството няма такива планове. Въпреки увеличаването на броя на заразените, нашите лекари са се научили как да лекуват коронавируса”, заяви Владимир Путин.

Броят на заразените в Италия подмина 10 хиляди за денонощие. Два региона - Ломбардия и Кампания налагат вечерен час, като мярка за борба срещу вируса. За първи път Германия обяви повече от 11 хиляди нови заболели за последните 24 часа.

Разграбиха противогрипните ваксини за часове

„Трябва да очакваме, че вирусът ще се разпространи още повече, поне в някои германски региони. Може дори да има и неконтролируемо разпространение”, заяви Лотар Вилер - директор на института "Робърт Кох".

От събота, 24-ти октомври, Берлин въвежда изискване за тест за коронавирус, направен до 48 часа преди пристигане от нови три области на България - София-град, Разград и Сливен. Те са добавени в списъка на рисковите, в който вече присъстват Благоевград и Търговище. Само наличието на отрицателен тест  е основание за освобождаване от 14-дневна домашна карантина, уточняват от българското външно министерство.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си