Карантината при положителен тест остава 14 дни

Всички близки контактни лица на потвърден случай на COVID-19 подлежат на 10-дневна карантина, считано от последния им контакт със заразеното лице, съобщиха от здравното министерство. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов с издадена днес заповед

Изолацията за хората с положителна проба остава 14 дни. Толкова ще останат у дома и изписаните от болница, които все още имат симптоми. Личните лекари ще решават дали възрастните болни над 60 години трябва да отидат в болница или могат да се изолират у дома.  

Намаляват капацитета на нощните заведения наполовина (ВИДЕО)

Според заповедта на задължителна изолация и/или болнично лечение, по предложение на лекуващия лекар ще подлежат следните потвърдени случаи на COVID-19: възрастни лица ≥ 60 г., в зависимост от клиничното протичане на заболяването; лица с придружаващи хронични заболявания и/или имунокомпрометиращи състояния, в зависимост от клиничното протичане на заболяването; лица с тежко клинично протичане като задух или затруднено дишане, поява на храчки или хемоптое; лица с невъзможност за изолация и лечение в домашни условия, независимо от клиничното протичане на заболяването.

На задължителна изолация и/или лечение в домашни условия за период от 14 дни, от датата на потвърдителното лабораторно изследване подлежат следните потвърдени случаи на COVID-19: заразоносители (асимптомни лица); лица с леки клинични оплаквания (телесна температура < 38 С, кашлица, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане и/или диария, без промени в психичния статус (т.е. объркване или летаргия) и без придружаващи хронични заболявания и/или имунокомпрометиращи състояния; лица по т. 1, които писмено и изрично са заявили отказ от болнично лечение.

С МАСКИ НА ОТКРИТО: Вижте къде и кога ще са задължителни (ЗАПОВЕД)

Медицинското наблюдение на лицата поставени под домашна изолация се осъществява от общопрактикуващ лекар или лекуващ лекар от лечебното заведение, осъществило болничното лечение.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.