Д-р Димитър Костов заяви, че никой не е изявил желание да помогне на медицинския персонал

Изчерпаха се местата за лечение на коронавирус в болницата в Шумен. Лимитът от 85 легла е надминат и в лечебното заведение пациентите с инфекцията са 100. До вчера случаите са били насочвани към Варна, но вече няма такава възможност и това кара болницата да търси спешно решение. Липсват и достатъчно медицински специалисти, които да се грижат за болните.

Фургон в двора на шуменската болница ще играе ролята на изнесен лекарски кабинет само за хора с коронавирус. След първичен преглед специалист ще преценява къде да насочи всеки пациент

"Места в болницата отдавна няма. Постоянно се опитваме някъде да сместим легло, за да не върнем пациент. До онзи ден имахме възможност за насочване на инфектирани към Варна, но вчера вечерта и там местата се запълниха”, обяви в ефира на „Здравей, България” директорът на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов.

 

Като решение на проблема се очертава разкриването на нови легла в болницата във Велики Преслав. Лечебното заведение ще трябва да приеме 20 души. Днес там вече бе настанен и първият пациент. Но бяха подадени и първите молби за напускане от медицински сестри. 

ЧСредната възраст на медицинските сестри в МБАЛ-Велики Преслав е 67 години. А на лекарите около 72. Всички имат по някакво заболяване и ще се опитам по някакъв начин да ги убедя – на тоя етап поне да останат и да обслужват пациентите, които са COVID негативни", заяви д-р Йошенка Ненчева, директор МБАЛ-Велики Преслав. 

Лекар от Шумен с COVID-19 не можа да присъства на погребението на майка си

Директорът на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов заяви, че днес ще бъдат изследвани нови 20 души, за които има съмнения, че са с коронавирус. Очаква се част от тях да са с положителни проби.

„Положението наистина е критично. Снощи с големи усилия успяхме да приемем последния пациент. От тази сутрин места няма”, допълни докторът. 

 

 

Директорът посочи, че медицинският персонал е на критичния си минимум. „В момента имаме девет болни лекари и четирима, които са под карантина. 16 са медицинските сестри – по-малка част от тях болни, останалите – карантинирани”, каза още той. 

Остър недостиг на медици, студенти влизат в битката с COVID-19

След апела на здравния министър проф. Костадин Ангелов от вчера в помощ на медиците в болниците да се включат лекари от консултативните центрове и студенти, д-р Костов съобщи, че засега никой не е заявил подобно намерение.

„Без лекари болницата няма да остане, но ще има звена, които няма да могат да приемат спешните пациенти и да ги обслужват. Имаме някакъв лимит за болни и не можем да се разтягаме. Моралът обаче не ни позволява да върнем никого”, заключи директорът. 

По данни на Единния информационен портал новите случаи на COVID-19 за изминалото денонощие в Шумен са 64. Заради критичната ситуация в Шумен днес заседава Областният кризисен щаб, който реши да се забранят всички тържества, както и спортните мероприятия на закрито.  

Повече гледайте във видеоматериалите. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си