Хората чакат средно между 40 минути и час и половина

Огромни опашки пред столичните частни лаборатории, които правят тестове за коронавирус. Пациентите чакат средно между 40 минути и час и половина. А за да пазят ред, някои отиват минимум половин час преди началото на работния ден.

Засега всички се редят на една опашка - и тези със съмнения, че са заразени, и другите, които са за рутинни кръвни изследвания.

„Намаляват хората, които искат да се тестват заради пътуване в чужбина. Увеличават се контактните лица и тези с оплаквания. Доста често имаме масови изследвания на фирми заради болен от персонала”, заяви в ефира на „Здравей, България” Недялко Калъчев, директор на частна лаборатория. По думите му на ден се изследват около 300 души.

1 595 нови случая и 16 починали с COVID-19

Съвсем скоро пред част от лабораториите ще бъдат открити специални фургони, в които ще се правят тестове само за COVID- 19. „По примера на колеги от Западна Европа решихме да изнесем работно място само за взимане на проби за коронавирус. Предстои да го оборудваме и да започне работа”, каза още Калъчев.

Доц. Кунчев: Можем да стигнем 6000 заразени на ден

 

 

Той коментира как и кога ще бъдат издавани направления за PCR тестове. „Все още няма договор между Лекарския съюз и касата. Говори се, че вместо да се правят PCR тестове, ще се правят тестове за антитела. Положителният такъв тест не се нуждае от препотвърждаване. Проблем има с отрицателните проби. Когато имаме пациент, който е в началото на заболяването, е възможно бързият тест да не улови коронавируса”, поясни Калъчев.

Повече гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.