В него няма изоставени стари къщи

Черниче се намира в община Симитли, съвсем близо до Кресненското дефиле. На местните жители благородно може да се завижда, защото те си имат всичко. И когато се съчетае спокойствието на селото с удобствата на града, резултатът е точно такъв - щастливи хора. Евроселото на България - от години Черниче се гордее с това звание. А то е плод не на местния патриотизъм, а на редицата успешни проекти, които са реализирани през годините. Казано, е че щастието с пари не се купува, но пък придобивките за жителите от Черниче ги карат да се чувстват добре и спокойни да се отдадат на любимото си хоби - труда.

В Черниче познатата гледка с тъжно-изоставените стари къщи я няма. Напротив - тук се строи и навсякъде кипи живот.  

„Имаме хубава инфраструктура, хубава детска градина. От преди няколко дни и съвсем нова спортна площадка. Всички големи областни центрове са ни близо”, каза кметът на града Георги Стефанов.

И щастието в Черниче обаче е преплетено с коронавируса. Хората се опитват да държат заразата далеч от селото и засега успяват. В това е сигурен 77-годишният фелдшер Кирил Темелков. Той работи в кабинет в близкото село Полето, но не отказва помощ и за съселяните си от Черниче.

„Този вирус се дублира с останалите. Горе-долу има същата симптоматика, същите оплаквания и за да се докаже трябва да се направи тест”, каза той.

Трудът много краси хората в селото. И това е техният голям съвет към младите - да работят повече. В Черниче са готови за зимата. И се надяват лютите месеци да посрещнат и изпратят така както са свикнали - заедно, задружни... и щастливи. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.