В него трябваше да има на разположение лекар, медицинска сестра и рентгенолог

В Бургас трябваше да заработят два буферни медицински центъра, които да диагностицират и насочват за домашно лечение или за хоспитализация пациенти със съмнения за COVID-19. В тях трябваше да има на разположение лекар, медицинска сестра и рентгенолог.

Оказва се обаче, че вторият център няма да заработи. Причината е липсата на медицински екипи, които да работят в него. За сметка на това обаче от ръководството на Университетската болница обясниха,че започват разширение на Спешно приемно отделение, което на практика ще препокрие функцията на триажното отделение

РЕКОРД: 2 243 нови случая на COVID-19 у нас

Буферният център, който ще заработи, има на разположение лекар, медицинска сестра и рентгенолог. При пристигането на пациента с линейка го поема дежурният екип. „Дежурният лекар го преглежда, снема му анамнеза, общо състояние, придружаващи заболявания,както е описано.След прегледа имаме възможност за провеждане на тестове”, заяви д-р Стефан Касабов – зам.-управител на УМБАЛ „Дева Мария”- Бургас.

В специална зала пациентът ще изчака излизането на теста или ще бъде пренасочван за рентгенова снимка. „Идеята е да бъдем в помощ на пациентите, защото решението да влезе ли в болница един пациент или да не влезе, се взема от лекар. Не се взема от пациенти”, коментира д-р Георги Паздеров – директор на РЗИ - Бургас.

По този начин според първоначалната идея трябваше да се намали напливът към големите болници, да се облекчи работата на Бърза помощ и най-вече да се намали стреса на гражданите. Идеята беше да се изгради единна система за комуникация между болниците, за да спре лутането на пациенти със симптоми.

„В момента, за жалост, няма такава  изградена. Надявахме се, че ще стане бързо, но не се изгради, както и вторият триажен център, който беше планиран в УМБАЛ- Бургас поради липса на персонал”, каза д-р Стефан Касабов.

За сметка на това се предвижда да бъде разширено Спешно приемно отделение. Там пациенти със съмнения за COVID-19 ще изчакват резултатите от тестовете си. Дотогава остава да работи само буферният център в квартал „Ветрен”.

„Добре би било да има разделение, тъй като ние, чисто логистично, сме много отдалечени от града. Това са 13 километра”, коментира още д-р Касабов.

От Общинския оперативен щаб и РЗИ - Бургас продължават да търсят начини за облекчаване работата на лечебните заведения, които приемат пациенти с COVID-19.

Междувременно стана ясно, че училището в село Ново Паничерево, община Приморско минава на дистанционно обучение.

Повече по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.