Браншът се събра на национална среща и настоя за спешна финансова помощ

Без работещи нощни барове и дискотеки към момента в София, Благоевград, Перник, Габрово, Шумен, Сливен и в Ловеч. От четвъртък затварят всички заведения в цялата страната с нова заповед на Министерството на здравеопазването. Браншът се събра на национална среща и настоя за спешна финансова помощ от държавата.

Диян Найденов е собственик на няколко нощни заведения в Пловдив. Засега те имат право да работят, но с намален капацитет - до 50%. Притеснява се, че ако случаите се увеличат ще трябва да затворят.

Затварят дискотеките и нощните барове и в Благоевград

„Едно евентуално затваряне ще бъде голям проблем за нас, тъй като при нас има около 120 служители , които разчитат на тези заплати. Всички имат семейства квартири, учат в университети. Имат малки деца . И за тези хора и за нас ще бъде пагубно”, заяви Диян Найденов - собственик на нощни заведения в Пловдив.

И докато Диян все още работи,  софийските му колеги вече трябваше да затворят.  Баровете и дискотеките в столицата не работят вече 3-и ден. Затова поискаха държавата да плаща 80% от заплатата на заетите в нощните заведения.

„Говорим за 80% върху трудовото възнаграждение, което са получавали съответните персонали на заведенията и персоналите на съпътстващи фирми в заведенията - това са охрани, ди джей, музиканти, които към момента на затваряне остават без работа”, заяви Емил Коларов - Сдружения на заведенията в България.

Собствениците и управителите искат и яснота-дали ще могат да отворят през декември или ще останат затворени още време.

Хотелиери и ресторантьори искат ясни правила за борба с COVID-19

„Ние искаме да знаем точна дата кога ще отворим и повече няма да има затваряне. Защото това "ние ще отворим на коледа, ние ще отворим на 8 декември" - това не ни устройва”, посочва Ричард Алибегов - Българска асоциация на заведенията.

Засега протести не се предвиждат. Ако исканията на бранша не бъдат изпълнени, ще има нова среща след няколко дни. От двете асоциации предупреждават, че затворят ли нощните заведения в цялата страна без работа ще останат между 120 и 140 000 души.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.