Глоби ще се налагат след 15 ноември

В краят на тази седмица полицията започва акция "Зима". От 1 ноември "Пътна полиция" ще следи за поставени гуми с подходящ грайфер, както и за изправност на светлините и чистачките. Глоби ще се налагат след 15 ноември, а дотогава полицията само ще предупреждава.

КОЛИ НА ГАЗ: На 30 ноември изтича гратисният срок за регистрация

Смяната на гумите с такива, които са подходящи за зимата – това е най-важното условие за един автомобил, за да премине в зимен режим. Специалистите уточняват, че в Закона няма „зимни гуми”, а такива за зимни условия или с подходящ грайфер от 4 мм, което е пропуск в нормативната база.

 

 

„Задължително е да проверяваме антифриза. Не бива да го оставяме под минималните нива”, обясни автомобилният състезател Димитър Стефанов. Според него, колкото и да е мощен даден автомобил, той става страшно опасен, ако е с неподходящите и некачествени гуми.

„Лятната гума под 10 градуса се втвърдява. Все още сме държава, в която лятото и зимата трябва да караме с различни гуми”, добави Стефанов.

При избор на зимни гуми е важно да се следят няколко критерия, изписани на етикета - спиране на мокро, съпротивление при търкаляне и шум. Собственикът на автосервиз Димитър Колев показа каква е разликата между нова и износена автомобилна гума. При новите дълбочината на грайфера е около 9 мм, при износените той е паднал до 2,6 мм, а на места и до 0.

ОЩЕ 200 КАМЕРИ НА ПЪТЯ: Ще дебнат за нарушения и по светофарите

„При 9 мм сцеплението е коренно различно, разликата в спирачния път достига до 15-20 метра, в зависимост от условията на пътя. Доста предлагане има на пазара, но ако клиентът не е запознат, съветвам да се допита до специалисти”, каза още той.

И не на последно място е правилното поставяне и балансиране на автомобилната гума. Според Колев по-скъпите гуми се предлагат от по-известни марки, които залагат на качеството на материала. На пазара се предлагат както и гуми за над 250 лв., така и такива под 100 лв.

При подготовката на автомобила за зимни условия е важно и да се провери състоянието на течностите в колата.  

Основните препоръки на „Пътна полиция" за безопасно шофиране при зимни условия:

- използване на гуми, предназначени за зимни условия, или на гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм през периода от 15 ноември до 1 март съгласно ЗДвП;

- оборудване на 3- и 4-колесните МПС със задължителните аптечка, обезопасителен триъгълник, пожарогасител и светлооотразителна жилетка;

- оборудване на превозните средства и с други средства за безопасно пътуване през зимата като: вериги за сняг, одеяло, лопатка, зарядно за акумулатор, въже за теглене;

- зареждане с антифриз,

- замяна на течността за измиване на стъклата с незамръзващ препарат,

- проверка на изправността на отоплителната система;

- преглед на светлинните източници и светлоотразителната сигнализация на превозното средство;

- добавяне на светлоотразителни елементи към облеклото на пешеходците;

- използване на пешеходните подлези, надлези и пешеходни пътеки за безопасно пресичане;

- използване на светлоотразителни жилетки от водачите на велосипеди задължително при движение извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост;

- препоръки за водачи на индивидуални електрически превозни средства и други препоръки.

Повече за отделните кампании на традиционната акция „Зима“ четете ТУК.

Репортери: Ивелина Драгнева, Мартин Георгиев

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си