Най-сериозни са оплакванията от дихателната система, обясни пулмологът

Излекуван от COVID-19 обаче може да има симптоми на болестта до 6 месеца. Това обясни в ефира на NOVA пулмологът проф. Коста Костов. По думите му близо 97% от пациентите, които са изписани след тежка или много тежка форма на COVID-пневмония, страдат от различни симптоми, които са не по-малко от 5 и средно около 14.

„Най-сериозните оплаквания, които остават при болните след COVID, са от дихателната система. Тя е прицелният орган. Проучванията сочат, че не по-малко от 50% от пациентите имат един или повече симптоми до към шестия месец”, обясни проф. Костов.

Оказва се, че има пациенти без особени оплаквания, но когато им се направят изследвания, се установяват дискретни трайни промени в дифузионния капацитет и в съпротивленията на дихателната система.

Професор: Има остър недостиг на медицински сестри и акушерки

„Оптимист съм и се надявам по-голямата част от пациентите да преодолеят тази симптоматика”, коментира професорът.

Той коментира още, че в Западна Европа случаите на COVID-19 нарастват с 2 до 6 пъти сравнение с пролетта, но смъртността е спаднала с 3 до 6 пъти. „Смъртността в целия свят спада”, обясни проф. Костов. Според него това се дължи на по-доброто познаване на болестта и усъвършенстването на терапевтичните протоколи.

„През пролетта смъртността в интензивните звена беше 70%, сега е 30%. В България обаче смъртността леко нараства. Считам, че тук в болниците влизат много по-тежко болни”, обясни проф. Костов.

 

Основна причина за разрастването на пандемията последните седмици е началото на учебната година, смята още пулмологът. Въпреки това той е на мнение, че малките деца трябва да продължат да ходят на училище.

„В момента е взето балансирано решение с това, че по-малките останаха на училище, а по-големите са онлайн. Малките деца биха изживели много тежък стрес, ако ги затворим. Те трябва да ходят на училище”, смята професорът.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.