2689 са новите случаи при направени 11 376 PCR теста

2689 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 11 376 PCR теста, показват последните публикувани данни на Единния информационен портал. Това означава, че положителните проби са 23,6 процента от направените изследвания.

Най-много новозаразени отново има в София - 1048, следват Пловдив с 268 и Варна със 160. 2376 са вече пациентите с коронавирус, настанени в болница, 167 са в интензивно отделение. Излекуваните през последното денонощие са 536, починалите са 28. 

Иначе днес на преден план излезе проблемът с пациенти, които са лекуват в домовете си. Оказва се, че при влошаване, те лесно могат да попаднат в омагьосан кръг.

Преди около 2 седмици Боряна Николова е диагностицирана с коронавирус. Тя и мъжът й си остават у дома под наблюдение на личния лекар. Той не си прави тест, но има същите симптоми като нея. До 9-я ден, когато рязко се влошава.

„Набрах 112, описах всички симптоми. Казаха ми, че не могат да кажат кога ще дойдат. Аз казах, че ще чакам”, разказва Николова.

Няколко часа по-късно получава отговор от Спешна помощ, но отказва линейката, тъй като вече сама е проучила и намерила болница, където да приемат мъжа й. Сагата обаче не приключва. „Намерихме едно легло в Първа градска болница, за другия - в София мед, но ми казаха че без PCR не може да бъде приет”, разказва тя.

И точно в този момент Боряна и съпругът й се озовават в омагьосан кръг. Тя не може да го закара в болницата, защото е под карантина. А самият той е толкова зле, че няма как сам да отиде до лаборатория за тест. Бързото вкарване в болница без тест обаче също не е решение.

„Представете си, че го приемат и тестът му излезе отрицателен, а го настанят там, при заразените”, коментира д-р Гергана Николова, личен лекар.

Решението според нея е в бързи тестове, които трябва да са в наличност навсякъде. „Дори колегите от Бърза помощ трябва да могат да ги правят на място, в дома на пациентите. Трябва и личните лекари да могат да ги назначават дистанционно. Това би лишило пациентите от излишното лутане по болници и лаборатории”, казва тя.

В отговор – здравният министър проф. Костадин Ангелов увери, че се мисли по въпроса. „До края на тази седмица ще бъдат отпуснати средства да се закупят антигенни тестове, които да правят лекарите в линейката”, заяви той.

Въпросните антигенни тестове са на 1/3-та от цената на PCR-ите и стават все по-сигурни, категорични са от лабораториите. Пробата е секрет от носа, а резултатът се отчита за минути.

Освен, че още не са навлезли достатъчно много, има и друг проблем с бързите тестове - регулацията. На този етап положителен резултат от тях не е основание за карантина.

„Бързо известие към РЗИ за резултати от този вид тестове не се изпращат”, каза Благовеста Пенчева, медицински директор на „Рамус”.

От РЗИ уточниха, че на този етап към тях заповед да следят и хората с положителни от бързите тестове – няма.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

.