До решението се стигнало ,след като само в един ден върнали 4 линейки, които търсели свободни места, за пациенти

Бургаски собственик на болница и медицински центрове е готов да плати за създаването на единна информационна система, която да оповестява свободните легла в COVID-отделенията на болниците в цялата страна. По думите му тя трябва да бъде готова до 10 дни.

До решението се стигнало ,след като само в един ден върнали 4 линейки, които търсели свободни места, за пациенти.

Болницата в Попово с апел за помощ

„Става дума за една обща система между болниците в страната. Така пациентите няма да си губят времето в обиколки, а лесно и адекватно ще получат нужната информация. Паниката е толкова голяма, че и самото обикаляне води до влошаване на състоянието на пациентите. Те остават с много лошо усещане за липса на организация“, казва собственикът на УМБАЛ "Дева Мария" - Бургас д-р Семир Абумелих.

Той добавя, че само за няколко минути вчера всички собственици на болници са направили група в интернет, в която си съобщават капацитета и нуждите.

Инфекционист: "Ремдесивир" трябва да се прилага рано, за да има ефект

„Създаването на такъв сайт е елементарно. Може да се направи от всеки, има много специалисти. Всяка болница влиза там и обявява местата си. Може да се сложи и карта, за да видиш какво е състоянието в района. Ние не се натискаме да вземем нещо от някого, но паниката е толкова голяма, колкото самата болест“, добавя д-р Абумелих.

Той отправи и призив към излекуваните пациенти да се върнат в отделенията и да помогнат с каквото могат. Според него те са защитени от вируса, защото вече имат антитела, а същевременно са запознати и с начина на работа в отделенията.

Повече по темата гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.