Той посочи, че в страната ни няма изграден алгоритъм за прием на пациенти

„Много хора остават без възможността да стигнат до лекар и да се консултират. Да не говорим за болниците и подбора на пациентите там. Истината е, че в цял свят има недостиг на легла, но има и доста добра информация за това как се селектират пациентите и какви са правилата за техния прием в лечебно заведение. В България не съм виждал разписани такива”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

Според него в страната ни няма изграден и трудно би се приложил алгоритъм за прием на пациенти с коронавирус.

„По цял свят има. Той е изграден на база на опита, на това каква е успеваемостта при лечението на даден пациент, какви са шансовете на човек да оцелее след болестта. Води се ясна статистика. Има съгласие между общество и лекари на кого да се помага първо”, обясни Хасърджиев.

Той сподели за множество получени сигнали от хора, които са обикаляли по различни болници и не са достигнали до здравна помощ.  

„Имаме и такива от граждани, които чакат линейка 8-9 часа. Хубавото е, че хората успяват да се свържат със Спешна помощ на телефон 112, лошото обаче е, че оттам не могат да ги посъветват нищо от гледна точка на здравословното състояние – какво да се прави, както е в чужбина”, добави още Хасърджиев.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.