Кой и как подвежда потребителите по врема на пандемия?

Ръст на фалшивите продукти на билкова основа по време на пандемия. Мазила и отвари с неясно съдържание и произход заливат пазара през последните месеци, сигнализират зрители на NOVA. Продуктите със съмнително качество обещават бърз лечебен ефект и често се произвеждат в домашни условия, предупреждават от бранша.

"НА ТВОЯ СТРАНА": Дрехи с петна вместо оригинали

В търсене на бързо лечение с природни продукти – в интернет се намират безброй предложения за справяне с дерматит, проблеми с косата или ставите. Според офертите – със силата на билките за броени дни можем да кажем „сбогом” на травмите, косопада или гъбичките по кожата.

Чудодейните свойства обещават търговци на мехлеми, отвари, кремове и гелове в групите за търговия в социалните мрежи. На такава оферта преди дни попада и производителят на билкови продукти Веселина Ралчева.

„Видях такъв чудодеен мехлем, който лекува ставите – със снимка на български студент, изобретил великото открие”, обясни Ралчева.

"НА ТВОЯ СТРАНА": Авточасти менте на пазара (ВИДЕО)

Като производител точно на продукти от билки и етерични масла обаче Веселина е скептична към офертата. Така започва собствено проучване.

„От любопитство проверих снимката в Google и се оказа, че този студент е и чешки, и испански и хърватски. Беше представен с различни имена и навсякъде се казва, че е „открил” този чудодеен мехлем. Много от тези, рекламирани като „чудодейни”, оправящи от стави до гъбички мехлеми – най-вероятно не са узаконени по никакъв начин”, смята Ралчева.

Ръст на офертите с фалшиви лечебни продукти от различни видове билки отчитат и контролните органи.

„Неправилно се рекламират като някакви чудодейни средства за справяне с болести от най-различно естество. Особено сега, по време на пандемия, има повече случаи, при които потребителите биват заблуждавани от подобни оферти”, обясни Димитър Маргаритов от Комисията за защита на потребителите.

"НА ТВОЯ СТРАНА": Как да се предпазим от източване на картата при онлайн пазаруване?

В интернет можем да попаднем и на биокозметика-менте, предупреждават от бранша. За да сме сигурни, че не сме подлъгани – трябва да следим съответния знак за „био”, както и номера на сертифициращия орган върху опаковката.

Всичко по темата гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.