От два до три пъти скача първоначалната такса от 2021г.

Увеличават от два до три пъти първоначалната цена на такситата. Това предвижда изменение в наредбата за таксиметрови превози на Министерство на транспорта.  Проектът е публикуван за обществено обсъждане и предстои да влезе в сила от началото на следващата година.

За увеличението от бранша настояват от година. Една от основните причини са кратките курсове, които били голяма част от работата на таксиметровите шофьори, но не са толкова изгодни.  

„Едвам смогваме да си плащаме лизинга … как да ги съберем с тия 70 стотинки, има амортизация на автомобила, гориво ….  ние возим в момента по-евтино и от градския транспорт”, твърди Димитър.

„Всеки би желал да кара само далечни курсове и да не кара в града”, посочва и колегата му Диян Йонков.

Защитени ли са пътниците и шофьорите в такситата?

Ако промените бъдат приети,  първоначалната цена преди още да започне да работи броячът,  може да бъде от два до три пъти от минималната тарифа за км в населеното място. В София тя е 77 стотинки на км през деня и 88 ст. през нощта. Така, ако си хванем такси  в столицата, сметката  може да  започне минимум от 1,54 лева по светло и 1,76 лева по тъмно.  Тези, които се качват в жълтите коли обаче не приемат увеличението.

„Не сме съгласни, цените на бензина не скачат, на какво основание. И ние искаме по-големи заплати, ама никой не ни ги дава. Имам деца в „Овча Купел”, при които ходя понякога с такси и абсолютно не ме устройва на заплатата, която получаваме”, категорична е Траяна.

„Не е нормално и не е редно така, народът обедня и е болен и не е редно да се вдига”, заявява и Дочка.

Масови фалити грозят таксиметровите фирми заради извънредното положение

От браншовата организация на таксиметровите водачи казват, че повечето от тях в столицата ще се съобразят с долния праг на увеличението.

„Почти всички превозвачи се страхуват от нелоялна конкуренция и най-вероятно ще си направят да бъде началната такса два пъти от цената, която е определена от Столична община. Не вярвам клиентите да направят отлив за някакви 84 стотинки на курс, точно това ще се получи в София”, посочва Спас Атанасов  - председател на Браншова камара на таксиметровите водачи.

На фона на цялата страна - най-голямо се очаква да бъде увеличението във Варна, заради по-високите минимални тарифи.

„Обещанието на бранша е, че няма да се отказват късите курсове, дали ще си го спазят, ще видим”, заяви Бойко Рановски от  Автомобилна администрация.

Наредбата поставя таван и за цената на извънградските превози. Ако всичко върви по план, промените ще влязат в сила от началото на следващата година.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си