Той заяви, че вече има издадена заповед за това

От 6 ноември, 13:00 часа, трябва да има мобилни пунктове за тестване за COVID-19 пред всяка болница. Това заяви в ефира на "Здравей, България" директорът на болница "Света Екатерина" в София проф. Генчо Начев.

По думите му става въпрос за изискване по заповед на здравния министър. „Ние също ще разкрием такъв пункт. Дали ще вземем за тази цел фургон или ще използваме откъснато от болницата помещение, ще се реши”, допълни Начев.

Голям брой починали с коронавирус у нас

В тези пунктове, за които настоя премиерът Бойко Борисов вчера, ще се правят антигенни тестове. „Това са по-бързи тестове от PCR - за 10-15 минути има около 96% сигурност в диагностицирането на коронавирус", обясни проф. Начев. Идеята е още там, в пунктовете, да има сигурна диагноза и съвет какво да се прави.

„По разпореждане на РЗИ сме разкрили и още 5 легла за заразени с коронавирус”, каза още той.

Провeряват лабораториите, в които се правят PCR тестове за COVID-19

Според него в сегашната ситуация не може да има „чисто от COVID лечебно заведение". „Това е пълна излюзия. Затова според мен трябва всяка болница, независимо колко е специализирана, да се подготви и да има отделение за пациенти с коронавирус”, каза още той.

Проф. Начев смята, че има два сценария за разпространението на коронавируса у нас. Оптимистичната прогноза е да се върнем на нивата отпеди три месеца, а песимистичната -  да достигнем нивата на заболели в Чехия. 

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.