„Ситуацията е изключително утежнена” заяви здравният министър

От днес на разположение на Столичната регионална здравна инспекция ще бъдат 20 служители на Националния център по обществено здраве и анализи. Целта е те да подпомагат колегите си, ангажирани с държавния здравен контрол.

„Ситуацията е изключително утежнена заради растящия брой положителни проби и изискването за връчване на предписания за карантиниране. От края на септември досега много служители на здравната инспекция бяха положителни за COVID-19, което наложи извеждането им от работата на институцията”, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.  

Относно идеята за електронни предписания проф. Ангелов заяви, че тя е входирана като предложение в НС и се очаква решението на законодателя.

„Най-добрият начин е предписанията да се връчват, както досега - на хартия, защото са основание за издаване на болничен лист. Ако броят на заболелите и карантиниране нараства, може да предприемем уведомяване по електронен път или с SMS”, добави здравният министър. 

Относно високия брой починали за деня - 51, министърът заяви, че е наредил да се извърши справка от кого са подадени, за да се разбере кой и кога е починал и дали има някакво забавяне при качването на данните. 

Днес Ангелов ще посети РЗИ-Бургас и ще се запознае с обстановката в града. Обяви, че е разпоредил да се разкрие допълнителен брой легла и именно това ще провери на място.

След новината, че ще започнат проверки на лабораториите, свързани със забавено качване на случаи с коронавирус в системата, проф. Ангелов съобщи, че екипи са на място и вече има резултат.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.