„Има проблеми в изпълнението на Договора за добросъседство", каза още външният министър

България все още не е в състояние да одобри преговорната рамка за Северна Македония. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Преговорите за членството на съседката ни в ЕС може да бъдат блокирани, ако те не признаят, че националната им идентичност и език имат български корени. Северна Македония и България би трябвало да изгладят различията си до 10 ноември.

„Позицията на премиера и българското правителство е доброжелателна, но няма да толерира компромиси, които водят до антибългарска кампания. Би било трудно за целия Европейски съюз да имаме отворени въпроси. И в момента има примери, които не са приятни", заяви Захариева.

Каракачанов: Оказват ни натиск по въпросите за Северна Македония

По думите й все още има шанс да се постигне съгласие по преговорната рамка. „Не е много време, но фактът, че германското председателство е ангажирано, дава добри индикации. Би било във вреда най-вече на Скопие, ако не желаят да се впишат в определената рамка“, каза още тя.

„Не можем да си затваряме очите и да не забелязваме, че има проблеми в изпълнението на Договора за добросъседство", посочи тя. И допълни: „Трябва да се спазват добросъседските отношения с България. За съжаление наблюдаваме трайно и системно неспазване на Договора и не говоря само за историческата комисия. Имаме забележки по изпълнението и напредъка по важни инфраструктурни проекти като Коридор 8. Има случаи, в които се създават административни пречки пред български инвеститори, както и нежелание на Северна Македония да се придържа към спазването на формулата за езика в договора”.

„Чуваме обвинения, че България не признава реалността. Ние я признаваме, и то дори само с факта, че първи сме признали съществуването на държавата. В същото време обаче виждаме, че незабелязването на историческата истина има отзвук в настоящето”, допълни Захариева.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.