Туризмът ще направи предложения по Плана за възстановяване и устойчивост на България, каза още ресорният министър

Под ръководството на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова се проведе второто заседание на Консултативния съвет по туризъм. От него стана ясно, че работна група от министерството ще внесе предложенията на туристическия сектор, които да бъдат включени в Плана за възстановяване и устойчивост на България, в контекста на развитието на отрасъла при новите условия. 

Николова: България ще продължи да бъде водеща дестинация за румънските граждани

Николова анонсира също, че с нейно писмо до браншовите организации е поискано да предложат незаети хотели, които при необходимост да приемат хора, карантинирани заради коронавируса, самоизолирали се или такива за болнично лечение, като държавата ще поеме разходите.

Ведомството ще изпрати и писмо до Министерството на образованието и науката с искане да се увеличи броят на учениците в професионалните гимназии по туризъм и броят на студентите в специалност "Туризъм" във висшите учебни заведения.

Усилията на ведомството в рекламата през настъпващия зимен сезон ще са насочени преобладаващо към вътрешния пазар и съседните страни, изтъкна министърът. Кампанията за ски ваканции ще премине под мотото „Зимните спортове укрепват Вашето здраве“.

Основен фокус в Годишната програма за национална туристическа реклама за 2021 ще са специализираните видове туризъм. Тя ще има за цел да позиционира България като сигурна, спокойна и безопасна дестинация, предлагаща разнообразни възможности за туризъм през четирите сезона на годината. Акцентът ще бъде към продуктите, свързани с близост до природата, здравословен начин на живот, култура, вино и кухня, традиции и автентичност, поясни Николова. 

Николова: Сърбия и България имат балансиран туристопоток

Вицепремиерът припомни, че Консултативният съвет към министъра на туризма е създаден с идеята на заседанията му да се дискутират най-важните и неотложни теми, свързани с възстановяването и рестартирането на отрасъла, за които е необходимо широко обществено съгласие.

„При първата ни среща през септември обсъдихме детайлно състоянието в сектора и последиците от пандемията. Тогава се обединихме около становището, че трябва да търсим консенсус за рестарт и за рекламата на България като безопасна и здравословна дестинация. Тази политика продължаваме заедно още по-активно”, каза вицепремиерът.

Тя добави, че правителството продължава да развива и надгражда мерките - социални, икономически и финансови, в помощ на сектора, които ще надхвърлят 2 млрд.

„Използвам случая да благодаря на всички, които вече ни подкрепиха, както и на партньорите от БАН. Само така заедно можем да продължим напред”, отбеляза Николова.

Николова обсъди мерките срещу COVID-19 в туризма с КРИБ и БХРА

По данни на Световната организация на туризма спадът на входящия туризъм за първите 8 месеца от годината е около 70%. Изходящите туристически пътувания в световен мащаб са намалели с 700 млн., което генерира загуби от 730 млрд. долара, посочи министърът.

За периода юни–август 2020 г. общият спад на всички туристи в България е 53% по данни на НСИ от места за настаняване с поне 10 легла. Чуждестранните туристи са били със 77% по-малко, докато при българските туристи той е само 16% и там се търсят резервите.

„Днес отправяме поглед към зимата и готовността на големите ни курорти да приемат туристи при строги санитарни мерки. От традиционните пазари най-неблагоприятни са очакванията за пазар Русия, Израел и Великобритания. Разчитаме на туристи от съседните държави при благоприятна епидемична обстановка. Акцентът тази година е насочен към българските посетители, като се надяваме да запазят високия си интерес към зимните ваканции”, заяви министърът на туризма.

Министрите на туризма на България и Турция с апел за отворени граници на Балканите

Според икономисти между 60% и 80% от очакваните чуждестранни туристи няма да посетят зимните курорти този сезон. Прогнозираните загуби в зимния туризъм се очертават около 250 млн. лв. Чужденците са повече от половината туристи в зимните ни курорти. Очакваният отлив е за наполовина по-малко приходи спрямо миналата година.

Проф. Веселин Петров, директор на Института по философия и социология от БАН, информира за втората част от изследването „Предизвикателства пред туризма в България в контекста на глобална епидемия от COVID-19 - нагласи и практики на местата за настаняване и за хранене и развлечения“.

Николова се срещна с най-големите турски туристически сдружения

Според презентацията, представена от доц. Алексей Пампоров, за периода 25.09.2020-05.10.2020 са анкетирани 180 места за настаняване с 10 и повече легла и 180 места за хранене и развлечение. Данните сочат, че 55% от домакинствата не използват летния сезон през 2020 г. за почивка, 37% почиват в България (спрямо 44% през 2019 г.), а 4% почиват в чужбина (спрямо 10% през 2019 г.). От почивка в чужбина в полза на почивка в България се отказват 5,7% от анкетираните. Заради пандемията дейността си са замразили кафе-сладкарници (69%); питейни заведения (62%); заведения за хранене с категория 1* (46%) и 2* (40%), които се намират в София и областните градове (44%). Част от персонала си са освободили хотели с 4 и 5 * (48%) с годишен оборот над 500 хил. лв.; със 101 и повече легла и с персонал над 21 души (45%); заведения с 3 и повече звезди (54%) и с над 71 места (31%). В малките градове и селата 31% са запазили персонала си. Положително е, че българите са увеличили разходите си за почивка в България. Според оценката на фирмите една трета от тях са били предпазени от фалит след понижаването на ДДС за заведенията. Мерките са успели да насърчат дейността на една четвърт от местата за настаняване. Два типа са желаните от бизнеса и обществото мерки – ваучерите за семейства и възрастни потребители и обучението на кадри за туризма, сочи още изследването.

Вицепремиерът Николова получи емоционално признание

Министър Николова представя и одобрените съвместно с представителите на зимните курорти, областни управители и общините и издадени с нейна заповед Указания за прилагане на противоепидемични и санитарни мерки в зимните курорти за сезон 2020/21 г. Те трябва да гарантират статуса на България като здравословна и сигурна дестинация и са насочени към по-бързото извеждане на сектора от тежката ситуация.

„Всички трябва да сме много отговорни, защото при неспазване на мерките грешката на някого ще е петно за целия бранш”, категоричен бе вицепремиерът.

Министър Николова участва в дискусия за туризма в условията на COVID-19

Николова подчерта, че мерките за зимата се базират на опита на големите европейски курорти и предписват конкретни изисквания към ползването на кабинкови въжени линии, седалкови лифтове и влекове, ски училищата, за задължителното носене на маски в транспорта, на обществени места, в заведенията до консумация на храната, минимум 1.5 м дистанция и др. Контролът как се спазват изискванията вече започна и ще бъде безкомпромисен и само участието в него на всички заинтересовани ще даде добавена стойност на продукта.

Тя обяви, че е провела среща с представители на Българска лавинна асоциация, които са разработили платформа за т.нар. лавинна прогноза, каза още тя. Тази година системата ще работи пилотно.

„Вярвам, че ще допринесе за по-голямата сигурност на туристите и жителите на зимните курорти”, увери вицепремиерът.

Нова платформа ще показва местата с опасност от лавини

Промотирането на дестинация България ще се осъществява преди всичко онлайн, разчитайки на гъвкави и иновативни подходи, заключи Николова и призова участниците в заседанието да предложат свои идеи за по-бързо излизане от кризата.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.