Бургаска област увеличава броя на леглата, обособени за лечение на пациенти с COVID- 19

Бургаска област увеличава броя на леглата, обособени за лечение на пациенти с COVID- 19. Те ще бъдат 20 процента, а не 10.

Междувременно в града на инспекция пристигна и здравният министър професор Костадин Ангелов. Той обяви на брифинг, че няма опасност да има пациент, които да останат без лечение в болници.

Борисов обеща финансова подкрепа на хора от първа линия (ВИДЕО)

Проблемът обаче бил с наличието на персонал. За да бъдат стимулирани медиците, от 1 януари 2021 година се увеличават всички служители в здравеопазването. Така всеки лекар ще получава по 600 лв. повече с досегашната си заплата. За медицинските сестри увеличението ше бъде с 360 лв., а за санитарите – 120 лв.

Решението на Министерския съвет е, че за цялата година е отпусната сумата от 236 млн. лв., които ще гарантират медицинското обслужване. Отделно лекарите на първа линия ще получават и 1000 лв.

До скоро чакащи линейки с пациенти в тях пред Спешния център в Бургас беше   обичайна гледка. В рентгеново отделение на Триажния център обясняват,че струпването не е по тяхна вина.

20% от болничните легла в Бургас ще са за пациенти с COVID-19

 

 

За да се ускори диагностицирането на пациентите лекари смятат, че имат нужда от още помощ. В Бургаска област към момента има проблем със свободните легла за прием на пациенти с COVID-19.

 „От 1-ви с моя заповед са разкрити 377 легла, т.е. от 20 до 40 % всички болници  в областта са отделили легла за лечение на COVID-19”, обясни директорът на РЗИ - Бургас д-р Георги Паздеров,

Търсят се варианти и в останалите лечебни заведения. От днес със заповед на директора на РЗИ в Бургаска област се разкриват нови 94 легла,които ще бъдат обособени за лечението на пациенти с COVID-19. Преструктурират се и медицински  екипи, които да поемат работата в обособените отделения.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.