Великобритания може да произведе ваксината в края на декември или началото на 2021 г.

Университетът Оксфорд се надява да представи резултатите от изпитанията на своята разработка на ваксина срещу COVID-19 тази година и това дава надежди, че Великобритания може да произведе ваксината в края на декември или началото на 2021 г., съобщи Ройтерс.

Ваксината на Оксфордския университет на пазара след Коледа?

Смята се, че успешната ваксина ще е ключова в битката срещу коронавируса, който погуби повече от милион и двеста хиляди души по света, порази глобалната икономика и преобърна живота на милиарди хора.

"Оптимист съм, че можем да стигнем до този момент преди края на настоящата година", заяви пред британски депутати ръководителят на изследванията на оксфордската ваксина Андрю Полард.

Той уточни, че след като стане ясно дали ваксината е ефективна, информацията трябва да бъде внимателно проверена от регулаторните органи и след това да се вземе политическо решение кой трябва да се ваксинира. На въпрос дали очаква ваксината да може да се прилага преди Коледа, той отговори: "Има малък шанс това да е възможно, но не зная".

Спряха ваксината за коронавирус от Оксфорд

Очаква се ваксината на Оксфорд и "АстраЗенека" да бъде сред първите, произведени от големите фармацевтични компании и внесени за одобрение от регулаторите, заедно с кандидата на американската фармацевтична лаборатория "Пфайзър" и германската компания "Бионтех".

"Ако си сложа розовите очила, бих се надявала, че ще имаме положителни временни резултати едновременно от Оксфорд и от Пфайзър/Бионтех в началото на декември и ако стане така, смятам, че ще имаме възможност да ги пуснем до края на годината", каза Кейт Бингам, която ръководи британската работна група по ваксините. Премиерът Борис Джонсън заяви, че има перспектива за наличие на ваксина през първото тримесечие на 2021 г. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.