Тя е разработена заедно с фармацевтичния гигант "Астра Зенека"

Ваксината срещу коронавирус на университета в Оксфорд беше временно спряна. Причината е, че един от инжектираните пациенти се е разболял сериозно. Няколко европейски държави регистрират ръст на случаите, а Чехия въвежда задължителни маски на закрито.

Оксфорд разработва спрения временно препарат заедно с фармацевтичния гигант „Астра Зенека”. Ваксината е в третия етап на изпитания, който предвижда тестове върху 30 000 доброволци. Целта е да се открие дали препаратът предизвиква странични ефекти, преди да бъде пуснат в масова употреба.

Тестват Оксфордската ваксина срещу коронавирус върху хора в Индия

„Разбира се, бих искал всичко да беше минало гладко. Но от самото начало е ясно, че за нас безопасността е на първо място при разработването на ваксината. Сега има пауза в изследването, докато изучат този случай. Но подобни паузи е имало и преди”, заяви Мат Ханкок, министър на здравеопазването на Великобритания.

Заради нарастващия брой случаи в Англия ще бъдат забранени събирания с повече от шестима души. Това обаче няма да се отнася за училищата и работните места.

ДЪЛГООЧАКВАН ПРОБИВ: Учени разработиха ефикасна ваксина срещу COVID-19

В същото време папа Франциск напомни на вярващите да спазват социалната дистанция. Това стана по време на втората му аудиенция на живо, след като в продължение на 6 месеца те бяха онлайн.

На посетителите при папата беше премерена температурата и трябваше да бъдат с маски.

Маските на закрито стават задължителни и в Чехия от утре заради рекордните 1164 случая за последните 24 часа. В Западна Германия гласоподавателите ще трябва да си носят собствени химикалки, за да гласуват на местните избори в неделя.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.