Желаещите са единици

Седмица след обявяване на кампанията за набиране на студенти по медицина за COVID отделенията, желаещите са единици. Нужда от доброволци има в почти всички болници. Част от тях са подали заявление към Българския лекарски съюз за набиране на млади колеги и с надежда очакват помощ на първата линия.

Амир Ал Хатиб е единственият доброволец в Пета градска болница. Присъединява се към екипа за втори път. Първият е в началото на пандемията. Срещаме се в почивния му ден.

„Едно дежурство продължава 24 часа, след което имаме три дни почивка. Лежащо болните са повече от 30. Носим скафандър, маска, каска и ръкавици”, разказа студентът по медицина.

Кога БЧК ще се включи в битката с COVID-19?

Младежът живее сам, за да не зарази близките си и въпреки че е в изолация не се колебае в желанието си да помогне.

„Видях, че случаите стават все повече и повече и забелязах, че колегите са по-изморени и по-изморени и просто си казах, че трябва да отида и да им помогна. Основните изисквания са да асистирам на медицинската сестра, но когато приключа и когато има възможност помагам и на останалия персонал”, разказа Амир.

Отново над 4000 новозаразени с COVID-19 и много починали

Работата на студентите се заплаща, а работните им дни в COVID отделенията ще се признаят за учебни в университетите. Кандидати обаче почти няма.

Заявления за нужда от доброволци са подали повечето болници, а обявите за работа се качват в интернет.

От Инфекциозната болница в София са обявили нужда от 10 студента по медицина, които да работят като здравни асистенти.

„Трябва да  зареждат банките, да подготвят лекарствата, да пренасят медикаментите от аптеката до съответното отделение”, каза директорът на лечебното заведение Татяна Червенякова.

До момента там има само един кандидат, а ситуацията става критична и се променя с часове.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.