Вицепремиерът подчерта, че в момента сме по-подготвени за пандемията, отколкото през пролетта

„Всяко решение, което се взема на министерско ниво, е политическо. За него се носи политическа, наказателна и административна отговорност.  Дори министърът да изпълни на 100%, както често се случва, за всичко, което му е препоръчано от експертите в съответното министерство, отговорността я носи той”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” вицепремиерът Томислав Дончев.

„Към момента се съсредоточаваме върху спазване на мерките, които съществуват. Каква полза има от въвеждането на още мерки, ако сегашните не се спазват?”, категоричен е Дончев по повод предложените от Министерството на здравеопазването нови ограничения.   

Проф. Ангелов: От предложените мерки остава само тази за "зеления коридор"

„Спазването на мерките не може да бъде само и единствено ангажимент на държавната контролна система”, допълни вицепремиерът. По думите му основната отговорност е на РЗИ, полиция, инспектори, но ако гражданите съобщават за провеждането на масови мероприятия, свързани с нарушаването на мерките, то тогава няма да се налага да говорим за нови мерки.

„Имам впечатлението, че не са спрели да ни критикуват. Ако днес бяхме взели други рестриктивни мерки, коментарите щяха да са в точно обратната посока – икономиката, психичното здраве на хората, свободното движение... Не се водим от коментарите, а от анализа за човешкия живот. Той е най-висшата ценност и трябва да се пази. Човешкият живот, разбира се, не зависи само от хода на пандемията, а и от социалния статус и икономическото благосъстояние. Затова изкуството е да се движим по ръба на бръснача”, подчерта Дончев.

БИЗНЕСЪТ НА ПОМОЩ: Над 3000 COVID-легла са в готовност

„Добрата новина е, че от пролетта на тази година здравната ни система натрупа опит. Сега познаваме това заболяване. Българските лекари и сестри, на които сме благодарни, натрупаха опит и познават коронавируса. Натоварването в момента на COVID-отделенията е около 30%. Най-голямо е в Шумен - 56%. Ще реагираме според ситуацията”, категоричен бе вицепремиерът.

„Не сме подценявали, нито надценявали ситуацията. Организационно сега сме много по-добре подготвени, отколкото през пролетта. Но и най-добрата организация на моменти показва слабости”, заяви Дончев, визирайки сигналите за случаи с пациенти със забавен прием при приема в болници и оказване на помощ.

Д-р Данчо Пенчев се връща в РЗИ - София

Според вицепремиера всички звена от здравната система, включително и личните лекари, трябва да влязат в борбата с пандемията, тъй като в момента основният товар е върху областните болници.

„Готови сме за всички варианти и всякакви ситуации. Освен развитието на пандемията, следим внимателно и какво правят останалите държави в Европа”, категоричен е Дончев.

Подробности гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.