98 от тях гласуваха "за"

 Държавният бюджет за догодина е одобрен на първо четене. Предвижда се разходите да са 47 милиарда, което е с 5 милиарда повече от приходите в хазната. Здравеопазването, образованието и социалната политика ще са приоритет и към тях ще се разпределят повече пари от тази година. Здравната каса ще разполага с пет милиарда. За пенсии са предвидени малко над 12 милиарда. Предвижда се минималната заплата да се повиши на 650 лв., а минималната пенсия да стане 300 лв. Възможно е и теглене на нов дълг от 4,5 милиарда лева.

Парламентът събра кворум от втори опит

„Бюджетът не дава пари безцелно. Той не цели да спечели народната любов, както някои казаха. Бюджетът има конкретни цели, политики, които ще помогнат да преведем държавата през тази пандемия, да излезем от нея в относително добро състояние”, заяви Евелина Ангелова от ГЕРБ.

„Какво установяваме? Отново отказ от реформа в Здравната система. Структурата на бюджета в голяма част не е променен, такава каквато е имало и предишни години, а ситуацията изисква нова философия по отношение на разходите”, каза независимият депутат Красимир Янков.

Ресорната комисия подкрепи на първо четене бюджета за 2021 г.

„Благодарим на ГЕРБ, че подкрепят този бюджет, защото това е бюджетът на нашите изпълнени обещания. С него ние повишаваме минималната пенсия и тя достига до онези 300 лв., които обещахме в началото на мандата”, коментира Александър Сиди от ВМРО.

БЮДЖЕТ 2021: За кого и по колко ще има

„Дефицитът по програма е бил 2 млрд. и 69 млн. 2017г. в началото на този мандат дефицитът вече е с 2 млрд. повече, а за 2021 г. предвиденият дефицит е 6 млрд. и 6 млн. Уважаеми колеги, всички тези числа показват, че с този предложен бюджет се слага началото на очаквания край на финансовата стабилност на държавното обществено осигуряване”, каза Хасан Адемов от ДПС.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Източник: БГНЕС