Властите в Скопие се опитват да овладеят паниката сред хората, а болниците се пълнят все по-бързо

Онлайн обучение за децата между 3-ти и 12-ти клас, намалени часове и редуцирано учебно съдържание - това са част от мерките, предприети в Северна Македония след втората вълна на COVID-19. Властите в Скопие се опитват да овладеят паниката сред хората, а болниците се пълнят все по-бързо. 

След пълната забрана за излизане от дома около Великден и последвалото отхлабване на мерките, тази седмица в Скопие животът отново става по-труден, разказва Атанас Павловски. От вторник маските на открито за пореден път станаха задължителни.

Виртуално "Спешно отделение" в болницата в Русе

„Автобусите трябва да са пълни наполовина, заведеднията ще работят до 21 ч. Хората след 21 ч. Не трябва да излизат без причина”, казва още той.

Предписанията за маски на открито са от отдавна, но не се спазваха, признава Атанас. „20 евро е глобата. При нас, когато е глоба, значи е глоба. И на мен малко ми звучи. На мен за каска, за мотора, защото не бях сложил, ме глобиха 50 евро”, казва още той.

Като преподавател, Атанас се сблъсква и с проблемите на онлайн обучението. Разказва, че в началото достъпът до интернет е бил сред основните трудности. „Когато всички се включват, защото са много, има проблеми. Връзката се разпада. На мен не ми се е случвало все още, но има учители, които се оплакват. Второ, работеше се на една платформа, която беше за всички училища, но не навсякъде работи”, посочва той.

Онлайн комуникацията не е добра за учениците, признава Атанас. Ако всички са с включени камери, връзката пак се разпада.В противен случай пък не се знае кой какво прави по време на часа. „Първите оценки трябва да им ги пишем най-късно до 20-ти, но ще бъде трудно. Даваме им проекти да правят, оценяваме ги по тях. Изпитваме ги накратко по проекта - онлайн, с включена камера, пък да видим какво ще стане”, коментира Павловски.

Недостиг на учители във Велико Търново

Онлайн обучението е намалило и учебните часове от 45 на 35 минути. Между отделните предмети има 5 минути пауза.

Учениците няма да останат необразовани, но качеството на знанията им ще бъде доста по-ниско, признава Атанас. „70% от децата са само с мобилен телефон. Само 30% имат лаптоп или компютър. Как става учене на телефон?”, допълва той.

Студентите също се обучават онлайн. А всеки, който иска да си направи PCR тест, трябва да плати 60 евро.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.