Засега се разчита на пенсионирани преподаватели и новозавършили студенти

В старата столица са изправени пред труден избор – откъде да намерят учители. Във Великотърновско засега разчитат на пенсионирани преподаватели и новозавършили студенти.

Татяна Александрова е начален учител. Вече трета година работи по заместване в най-голямото училище във Велико Търново. От седмица й се налага да поема задълженията на своя колега от предучилищна група, която отсъства. Тя попада в училище, след завършването на Великотърновския университет. Била е вписана в банката за заместващи учители. Във време на COVID-пандемията, този резерв за Великотърновска област е попълнен от близо 100 пенсионирани или безработни преподаватели и завършващи студенти. 49-годишният Румен Георгиев влиза в часовете по биология и география преди ден и ще замества още седмица болен колега.

Задава ли се дефицит на лекарства в пандемията

"Изпитание си е. По време на тази криза и пандемия, за всички си е изпитание да се оцелее и да се свърши работата, както трябва. Педагогиката, е като шофьорлъкът – като се научи и разбере, след това не се променя драстично. Има промени, които с някои курсове се наваксват", смята той.

"В момента има 16 или 17 отсъстващи учители от общо 135. Те са от различни предмети, степени, нива. Най-трудно е с езиците, особено ако е френски език", споделя Кина Котларска – директор на СУ „Емилиян Станев”.

 

 

27 учители от Великотърновска област са карантинирани. 18 от тях са с положителен тест за COVID-19. Според образователното министерство, вече се усеща напрежение, около недостига на заместващи кадри.

ОБРАЗОВАНИЕ ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ: Кои ученици ще учат онлайн?

"Да усеща се малко напрежение, но аз съм убедена, че в нашата област имаме на разположение много и правоспособни учители, които са на разположение, като банка-кадри. Те винаги са ни били в помощ", обясни началникът на Регионално управление на образованието – В. Търново Розалия Личева.

Повече по темата гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.