В лечебното заведение в Чирпан вече има подадени оставки

Общинските лечебни заведения са пред разпад. За това предупреждават от Сдружението на общинските болници. Лекарите в тях са готови да подадат оставки.

„Там няма кой да работи. Парите са от една страна, от друга са нормативните уредби – доколко този тип лечебни заведения имат право да лекуват. До скоро не беше разрешено да се лекува пневмония, а сега ще трябва и коронавирус. Колегите се страхуват”, обяви председателят на сдружението д-р Неделчо Тотев.

ХАОС В СИСТЕМАТА: Пациент в тежко състояние дни наред не e приет за лечение в болница

 

 

„В болницата в Чирпан бях принуден да открия COVID-отделение, ако може да се нарече така преструктурирането на вътрешното. Преди четири дни две медицински сестри депозираха оставките си. Те напуснаха веднага и не спазиха предизвестието си. От няколко дни водя разговори с двама колеги, които са зле – те също ми заявиха, че ще поискат отпуск, който аз не мога да разреша”, допълни д-р Тотев.  

Втората по големина общинска болница у нас – тази в Горна Оряховица, също е изправена пред сериозно изпитание. Там за леглата липсват не само медици, но дори и чаршафи. Днес кметът на общината дари на лечебното заведение 40 възглавници и завивки. Но няма и лекарства.

COVID ЗОНИ В ДКЦ: Ще спадне ли натискът върху болниците?

 „Част от антибиотиците ги няма в складовете. Не можем да ги доставим. И не само антибиотиците, а и част от другите лекарства, които изписваме при пациенти с доказана COVID инфекция”, заяви Иван Иванов,  управител на общинската болница в Горна Оряховица.

В Русе, всичките 300 COVID легла в здравните заведения вече са запълнени. Областният щаб обяви, че прекратяват приема в русенските болници на пациенти от други области.

“Разбира се тежки случаи няма как да бъдат връщани, но няма смисъл да товарят системата на русенска област”, посочва Свилен Иванов, председател на Областния оперативен щаб-Русе.

Повече гледайте във видеото. 

Репортер: Георги Манев

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.